Херцеговина Светог Саве

Херцеговина Светог Саве
Херцеговина Светог Саве
Херцеговина Светог Саве
Херцеговина Светог Саве

Тврдош - На дан када прослављамо првог Архиепископа српског и утемељивача наше црквене самосталности, творца писмености и просвјете, Светога Саву, у манастиру Тврдошу је служена света архијерејска Литургија. Литургијом је началствовао умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије, уз саслужење јероманаха Димитрија и јерођакона Порфирија.

Требиње - Као и претходних година, уочи Савиндана у Требињу је почело обиљежавање овог великог празника и српске славе вечерњом службом у Саборном храму Преображења Господњег, а након тога у требињском Дому културе одржана је Светосавска академија у организацији Црквене општине Требиње и СО Требиње. Сутрадан, свету Литургију је служио протојереј Стеван Ковачевић са свештеницима, уз присуство великог броја дјеце свих узраста, од предшколаца до средњошколаца, да би неки од њих и наступали у пригодном програму рецитација и дјечијих пјесмица, посвећених најдражем српском сину, Светом Сави.

Невесиње - Поводом празника Светога Саве у Невесињу је уприличена свечана академија која је одржана у сали Скупштине општине уочи Савиндана. Академију су организовали СПКД „Просвјета“, СШЦ „Алекса Шантић“, Основна школа „Ристо Пророковић“, Основна музичка школа „Свети Роман Мелод“ и СПЦО Невесињска. На свечаној академији, изузетно надахнуто, о Светитељу је бесједио парох чапљински јереј Данило Боро. На дан празника, послије литургијске прославе, ломљењем славских колача, пригодним програмом, додјелом награда и похвала најбољим ученицима, Свети Сава је прослављен у невесињским школама.

Чапљина - Први архиепископ и просветитељ српски, Свети Сава, свечано је прослављен и ове године служењем свете Литургије у храму Преображења Господњег у Клепцима, коју је служио парох чапљински јереј Данило Боро.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка