Хероји у монодрами, филму и књизи

Пето вече „Трга од ћирилице“ обележено је наступом Јелене Иванишевић Пауновић која је позната под уметичким именом Јелена Мила. Она је монодрамом „Јунак ђевојка“, филмом ,Деличне ратнице“ и представљањем књиге „Мој ђед Видо Брковић“ освојила публику.

„Јунак ђевојка“ је монодрама, истинска нова уметничка творевина Јелене Миле, која је заживела свој уметнички живот и која је стекла овим пројектом многе поклонике. То је прича о Василији Вукотић, кћерци сердара Јанка Вукотића. Овом монодрамом Јелена је сачувала једно херојско време осликано према дневнику Василије Вукотић. Тих славних дана на Мојковцу Василија Вукотић је била ордонанс сердару која је преносила наређења комаданта јединицама у одсудним тренуцима битке.

Ову уметничку слику, али и лепоту језичке творбе, невјероватне емоционалности, присутни су после драме видели и у филму „Челичне ратнице“ чији је аутор, али и глумац Јелена Мила, у којој игра 13 жена које су добовољци у Првом светском рату које су свака на свој начин повезане ратним усудом и судбином народа. Текст је стваран на основу оргиналних записа из биографија тих хероина од које су многе заборављене. Читав филм обилује изузетно снажним порукама и надахнућем својственом Јелени Иванишевић која је у „Челичним ратницама“ постигла и достигла глумећи ликове: Милунке Савић, Василије Вукотић, Надежде Петровић и других…

По завршетку филма Јелена Мила је објаснила да је ово прича о савременој жени и питању зашто се она бори. -Овај филм има исповиједне елементе и он је причан тамо гдје ја сада живим, у Стокхолму. Швеђани су га разумјели, али они се плаше рата. Плаше се сукоба и избјеглица. У њиховим уџбеницима Принцип је терориста. Ја их већ двије деценије учим да то није баш тако, појаснила је она.

-То је Трг од ћирилице којом је писао мој дјед Видо Брковић по мајци барјактар првог добровољачког батаљона црногорске војске из Америке на Солуну. Зато сам овдје представила књигу „Мој ђед Видо Брковић“ и у њој објављену пјесму о преласку добровољаца из Америке на Солун коју је он писао, рекла је Јелена.

Следеће вечери на Белависти предвиђено је вече посвећено јубилеју од 820 година од оснивања манастира Хиландар, где ће после филма Радио телевизије Србије „Хиландар на Атосу“ бити одржани разговори на тему „Хиландар као живот и надахнуће“. О овој теми говориће Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, проф.др Томислав Јовановић из Београда и Будимир Дубак. У музичком програму учестваће Црквени хор „Свети Василије Острошки“ из Кумбора. Одломке из Хиландарског устава Светог Саве казиваће глумац Жељко Вавић.

Извор: Дан, Митрополија црногорско-приморкса