Хиландарски игуман посетио манастир Ватопед

Званични свечани дочек приређен је новом Игуману Свештеног патријаршијског и стваропигијалног манастира Хиландара на Светој Гори, високопреподобном архимандриту Методију, коме је ово била прва посјета манастиру Ватопеду од када је ступио на нову дужност.

Старац Методије је у манастир Ватопед стигао поводом прослављања празника Полагања Часног Појаса Пресвете Богородице, који се по обичају прославља свеноћним празничним бденијем од поподнева 12. до поднева 13. семптембра (тј. 31. августа по старом календару).

Светогорски манастири Ватопед и Хиландар су повезани блиским и братским везама, јер су ктирори манастиа Хиландара Св. Сава први Архиепископ Српски и његов отац по тијелу Симеон Мироточиви били ватопедски монаси, који су, са благословом тадашњег игумана ватопедског Теостирикта, имајући благослов Васењенског Патријарха и дозволу византијског Цара, напустили манастир Ватопед и претворили Мелисомандри (тј. манастирски пчелињак) у нови самосталан манастир, да се у њему подвизавају и освештавају наша браћа Срби.

Због тога и постоји вишевјековно предање да се на манастирским славама оба манастира као игуман манастира помиње старјешина другог манастира (тј. у Ватопеду хиландарски, а у Хиландару ватопедски).

Старац Методије је стигао у манастир копном у 18.30. Дочекали су га ватопедски оци са преко 250 благочестивих поклоника.

Очекује се да ће у манастир на бденије пристићи још барем 300 поклоника. Старац Методије је ,по светогорском обичају, обучен у мандију, и уз појање „Достојно јест" уведен у манастирски саборни храм, гдје му је пригодном бесједом добродошлицу пожелио Игуман Свештеног и великог манастира Ватопеда архимандрит Јефрем, који је истакао братске везе два манастира.

Затим је хиландарски Игуман заблагодарио манастру Ватопеду на срдачном дочеку и истакао блискост два манастира и њихове нераскидиве и братске везе. Такође је нагласио да се посебно радује због очигледног духовног напретка манастира Ватопеда.

На крају, Старац Методије је замолио старца Јефрема, братију и поклонике да се моле за њега, како би достојно обављао своје ново послушање игумана.

Извор: www.hilandar.org