Хиљаде Француза чекају сатима да посетe руску Саборну цркву и Културни центар

Руска црква на кеју Бранли у Паризу једна је од најпосећенијих места током Дана француског националног наслеђа који су одржани у суботу и недељу. Неколико великих листова попут „Ле Монда“ и „Ле Фигара“ раније су предложили својим читаоцима да посете Саборну цркву Свете Тројице и Духовно-културни центар, саопштава Корсунска епархија.

Међутим, Парижани и посетиоци града морали су да стоје у реду неколико сати да би коначно ушли у цркву и посетили изложбени део у дворани Центра. Госте су дочекивали у Саборном храму свештеници и запослени и одговарали на њихова разна питања, док су водили обиласке по Духовном и културном центру.

Саборна црква Свете Тројице је била отворена осам сати сваког дана тог викенда. Према процени, посетилаца је било не више од 12.000. Велика већина посетилаца признала је да је православна црква на кеју Бранли не само постала интегрални део архитектонског наслеђа Париза, него и један од његових украса.

Дани националног наслеђа је традиционални фестивал који се одржава у Француској већ 35 година. Током фестивала 15.000 објеката културних и јавних институција отворено је бесплатно. Саборна црква Свете Тројице и Духовно-културни центар у Париту учествују у фестивалу први пут ове године.

Руски православни центар је грађен од 2014. до 2016. године, а званично отварање је било 9. октобра 2016. Руски министар културе Владимир Медински изјавио је на отварању да ће „Центар отворити своја врата свакоме ко је заинтересован за историју наше земље, наше научна и културна достигнућа и оне који желе да науче руски језик. Саборни храм Свете Тројице несумњиво ће играти важну улогу за православни народ у Паризу.“

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)