Хиљаде хришћана у литији Путем бола у Јерусалиму

Православни верници из Украјине и свих крајева света ходили су јуче улицом Виа Долороса, или Путем бола, држећи  у рукама копије познатих чудотворних икона Богородице из Украјине, јавља сајт Украјинске Православне Цркве.

-Сваке године на Велики петак у Јерусалиму они образују литију дуж оних улица  којима су ходиле ноге Христа Спаситеља, који је носио свој тешки Крст. Сваке године на Велики петак образује се литија коју предводи Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и све Палестине Теофило, рекао је митрополит Антоније (Паканих), секретар Украјинске Православне Цркве.

-Украјинска Православна Цркве организује  огромну поворку под слоганом Путем нашег Господа у молитви за Украјину. Ова литија  је многострано значајна јер се тада узносе молитве за нашу многонапаћену Украјину, додао је Архијереј. Идеја за организовање овакве литије први пут се јавила у источној Украјини, где је рат траје већ три године.

-Ово је посебна молитва која уједињује Јерусалим и Украјину. Парохијани наших источних епархија дали су иницијативу за такву мисију, а Његово Блаженство Митрополит Онуфрије је дао свој благослов. Иконе из свих крајева Украјине донете су у Јерусалим. Истовремено, молитве се узносе пред овим икона у северној, јужној, источној, западној и централној Украјини. Ми, верни народ, полажемо све наше наде у Бога, и зато верујемо да ће Господ, који је страдао током ових дана у Јерусалиму, и Богородица која је била присутна, свакако помоћи, рекао је митрополит Антоније.

После литије Улицом бола, организатори су поклонили иконе патријарху Теофилу у његовој резиденцији уочи Велике суботе са молбом да се и он моли за Украјину.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)