Хиљадугодишње мошти светог Антонија Римљанина нађене у Великом Новгороду

Скоро хиљадугодишње мошти светог Антонија Римљанина нађене су у Великом Новгороду, јавља извор из Новгородског државног музеја.

„Чудотворне мошти светога чуване су до Rеволуције у посебној гробници у Саборној цркви Рођења Христовог манастира Св. Антонија Римљанина. У доба антирелигиозне кампање, 1927. године, мошти су однете у Антирелигиозни музеј који се налазиo у Саборној цркви  Свете Софије Новгородског Кремља. Овде су мошти светог Антонија поређане међу другима и сматране су  уништеним,“ истакао је овај саговорник.

Рад на свеукупном узучавању моштију чуваних у Саборној цркви Свете Софије започео је негде пре 20 година. Са остацима тих моштију, међу којима и моштију Св. Антонија, радио је московски научник, кандидат биолошких наука Денис Пежемски.

Показало се да су то мошти светог Антонија чуване међу другима моштима. „Историјско-антрополошко изучавање је завршено. Мошти Антонија Римљанина предане су Митрополиту новгородском и староруском Лаву“, истакао је Пежемски. Даљу судбину моштију одредиће Новгородска митрополија.

Према предању, становник Рима Антоније је на чудан начин доспео у Велики Новгород реком Волхом 1106. године. Исте те године у Великом Новгороду је основан манастир Рођења Христовог, касније назван по имену Антонија Римљанина. Сада се овај манастир сматра једним од најстаријих манастира у Русији.

Свечано обретење (проналазак) нетљених моштију Антонија Римљанина и његова канонизација, према летописима, обављено је 1597. године. Мошти овога светитеља сматране су изгубљеним 80 година.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе СПЦ)