Храм Светог Николе у Ђилонгу прославио славу

У недељу, 20. децембра, у храму Светог Николе у Ђилонгу, било је изузетно свечано и лепо. Тога дана, свети храм је прославио свога заштитника - Светог Николу. Још лепше је било то што је свету архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенствп Епископ Г. Иринеј. Епископу су салуживали: архимандрит о. Лазар, протојереј-ставрофор о. Душан Ракић, протођакон Саша Чолић, и наравно парох слављеничког храма, протојереј о. Момчило Вукша.

После службе Божије и опхода око храма (литије), приступило се традиционалном обреду, којим заиста само Срби могу да се похвале, освећењу славског жита и колача, а потом и резања колача. Владика је освећени и пресечени колач предао домаћици славе госпођи Јованки Вукобрат, а она је половину проследила Дражи Стефановићу, честитом Србину, који се прихватио домаћинства за идућу годину. Наш драги Епископ је као и увек имао надахнут и поучан говор.

Он је поменуо недавно блаженопочившег Патријарха српског Г. Павла истакавши његове огромне заслуге за васколики српски народ и вернике. Није пропустио да цитира познате изреке Патријарха које ће засигурно остати упамћене док је Срба - да је ''најважније бити човек'' и ''опраштати један другом''. Будући да су истог дана обележене и Материце, Владика је говорио и о значају и улози мајке. Прота Момчило је прочитао песму о мајци коју је сам написао, будући да је и сам остао без најдраже особе на свету, кад је имао свега три и по године. Млади Стефан Павловић, Филип Аранђеловић и Андреја Аранђеловић, извели су неколико рецитација.

Трпеза љубави, односно славски ручак, послужена је у црквеној сали. Главнуулогу у томе имало је коло сестара на челу са председницом Биљаном Перишић.Као и увек, обавиле су тај део посла беспрекорно и за сваку похвалу, чиме суи саме потврдиле улогу мајке у нашем свакодневном животу.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска