Храмовна и општинска слава у Угљевику

Владика зворничко-тузлански Господин Василије служио је 27. октобра 2009. године вечерње богослужење у храму свете Петке у Угљевику, уз појање свештеничког хора Епархије зворничко-тузланске.

Након вечерње молитве услиједила је свечана литија кроз град и ломљење славског колача испред општине и у храму, чиме је обиљежена општинска и храмовна слава.

„Свети су они које је Бог прославио у сили славе своје и подарио им моћ да болесне лијече и заблудјеле приводе јединству цркве. Свети су они који су животом својим прослављали Бога и били једно са Њим. Такве је Господ прославио у Царству Своме. Смисао човјека јесте да буде боготражитељ, браћо и сестре. Смисао је да стално тражимо и преиспитујемо по савјести, срцу и души гдје се налазимо и коме припадамо? Да ли се налазимо у заједници светих, у Једној, Светој, Саборниј и Апостолској Цркви или идемо странпутицама живота?", истакао је Владика Василије и додао:"Света Петка живила је у породици која је имала велико богатство. По смрти родитеља раздјељује имање сиротињи. Живећи у пустињи многима је давала савјете и помагала онима који су духовно пали. Постом и молитвом стекла је такву духовну снагу да је по преласку у вјечност била прослављена, од стране Бога, нетрулежношћу тијела. Народ у великим масама долази да се поклони овој светитељки. Многи храмови су подигнути у њену част, управо као и овај ваш храм".

Извор: Епархија зворничко-тузланска