Храмовна слава цркве у Будви

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос, поводом празника Силаска Светог Духа на апостоле, Свету службу у цркви Свете Тројице у будванском Старом граду.

На богослужењу је одговарао будвански хор Светог Евстатија Превлачког.

„Ми хришћани смо највидовитији људи на земљи, јер нам је откривена најдубља истина", рекао је Владика Амфилохије у литургијској проповиједи. „Ми знаком крста почињемо дан, знаком крста и крштења у име Оца и Сина и Светога Духа. Тај знак примамо у себе и облачимо се у њега облачећи се у Христа, примамо печат дара Духа Светога. На тај начин нам се открива та велика и Света Тајна уткана у биће, у творевину, у постојање, у све оно што се догађа на небу и на земљи, у свим могућим свјетовима".

„Радујемо се овом дивном догађају, силаску Светога Духа на апостоле, праЗнујемо на овај дан откривење Бога Једнога у Тројици прослављанога. Нарочито се радујемо овом Светом храму посвећеном имену Пресвете Тројице. Радујемо се овдје, у овом древном граду, гје су пролазиле ноге Светих апостола. Овуда је бар један од њих, Павле или Тит пролазио, као што то предање свједочи".

„Радујемо се овом сабору и желим благослов Божји и овоме храму и свима вјернима и овоме граду, да све буде у знаку Божјем, у љубави Оца и Сина и Духа Светога, љубави којом је Бог заволио Сина Свога од вјечности и Духа Светога и љубави којом је Бог нас заволио", рекао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије служена је вечерња Педесетнице са коленопреклоним молитвама, а онда је преломљен славски колач. Кратким поздравним словом сабору су се обратили господа Душан Никлановић и Ђорђије Прибиловић.

Душану Никлановићу Митрополит Амфилохије је данас уручио орден Светог Саве другог степена којим га је на Митрополитов предлог одликовао Свети архијерејски синод СПЦ за оданост Светој мајци Цркви, нарочито изражену у обнављању сјећања и чувању памћења на невино пострадале жртве након Другог свјетског рата. Господин Никлановић је један од иницијатора оснивања НВО „Открићемо истину" и објављивања књиге „Пуцај, рат је завршен" о великом народном збјегу који је страдао на путу од Везировог до Зиданог моста 1945. године.

Свечана славска трпеза организована је у ресторану познатог будванског угоститеља Крста Никлановића „Јадран", уз присуство најзначајнијих личности црквеног и друштвеног живота будванског краја. Вечерас ће се у Будви одржати и традиционална празнична литија.

Извор: Светигора прес - Р.В.