Храмовна слава манастира Ковиље

Храмовна слава манастира Ковиље
Храмовна слава манастира Ковиље
Храмовна слава манастира Ковиље
Храмовна слава манастира Ковиље

На дан Преноса моштију Светог оца Николаја, Манастир Ковиље је прославио једну у низу својих храмовних слава. Упркос удаљености од варошице Ивањице, светиња ковиљска привлачи своје сталне вернике. Околни мештани, који су давно напустили своје домове, из забачених и тешко приступачних предела Голије и Јавора, на празнике  долазе у светињу да се помоле Богу уз сталне приче о давним „добрим-старим временима“.

Сам манастир је пустиножитељског типа и састоји се из две цркве. Мања црква, која је старијег датума посвећена је Светима архангелима, а млађа Светом Николају Мирликијском. Манастир је под Турцима доживео разарање половином 15. века. Његову обнову је извршио патријарх Гаврило Рајић. Он је 1644. године сазидао Цркву Светог Николаја и богато даривао манастир.

У манастиру је једно време радила школа која је била расадник писмености учитеља, свештеника и монаха овога краја. Манастир је од велике обнове у 15. веку , уз успоне и падове, опстајао све до 1813. године када је претворен у парохијску храм. Од 2005. године опет постаје манастир. Почетак духовне обнове и пустиножитељства, после 200 година, започиње 13. септембра 2005.

Након узимања учешћа у заједници Тела и Крви Христове уследило је ломљење славског колача. Необични манастирски спокој и тишину украшавали су раздрагани дечији гласови који су учествовали у анђеоском појању ковиљских сестара. Затим смо узели учешће у трпези љубави и духовно се надахнули у разговорима са монахињама.

Извор: Епархија жичка