Слава Старе цркве у Приштини

Слава Старе цркве у Приштини
Слава Старе цркве у Приштини
Слава Старе цркве у Приштини
Слава Старе цркве у Приштини

У старој приштинској цркви Светог Николе 22. маја 2018. године свечано је прослављена храмовна слава - Пренос моштију светитеља. Свету Литургију служио је Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење свештенства приштинског архијерејског намесништва и уз певање грачаничких сестара.

Владика је честитао славу свим верницима који славе и у беседи говорио о животу и делима Светог Николе. -Каже се да је више чуда учинио Свети Николај него што је звезда на небу и не може се записати све што је он учинио из љубави и милости према човеку. Он нас упућује да и ми будемо такви, да и ми, примивши силу Божју, живимо Христом и неустрашиво поведемо реч истине, реч правде и реч вечнога живота, рекао је владика Теодосије.

Након Литургије Владика је благословио славки колач, а овогодшњи домаћин славе био је Миодраг Димитријевић из Грачанице. Литургији у цркви Светог Николе присуствовало је више од сто верника. Осим из српских средина на Косову, организовано су дошли и расељени Срби из Приштине који данас живе у Нишу и Београду.

Обележавању храмовне славе у Приштини по први пут је присуствовао и председник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српке г. Милорад Арлов.  -Ово је само један од показатеља да овде у Приштини Српска Православна Црква окупља наш народ. Нама из Републике Српске је увек драго када видимо много Срба у свим деловима Косова и Метохије, нарочито овде у Приштини где на жалост живи мали број. Данас нас је овде много и верујемо да ће нас сваке године бити више, казао је г. Арлов. 

Литургији у цркви Светог Николе присуствовали су и представници српских институција на Косову и Метохији.

Извор: Епархија рашко-призренска