Храмовна слава у Блектауну

 Храмовна слава у Блектауну
 Храмовна слава у Блектауну
 Храмовна слава у Блектауну
 Храмовна слава у Блектауну

Црквена општина блектаунска прославила је у недељу, 22.децембра 2013. године, своју храмовну славу Светог Николу. Свету Литургију у храму пуном верника служили су месни парох јереј Ђорђе Веселиновић, протонамесник Немања Мрђеновић, секретар Митрополије аустралијско-новозеландске и протођакон Петар Мракић.

На крају Литургије свештенство и народ извршили су трократни опход око храма а затим освештали славско знамење и пресекли колач. Из руку овогодишњег домаћина г. Саве Глигоревића, по старом обичају, четвртину колача преузео је г. Раденко Дурутовић који се прихватио домаћинства за следећу годину. По окончању литургијског славља крунисаног причешћем бројних верника сабрани су прешли у парохијску салу где су потражили спас од несносне врућине која је досегла скоро +40 степени.

Славску трпезу благословио је отац Александар Филчаков из блектаунске парохије Руске Православне Цркве који се слављу придружио након Литургије у свом храму. Скупу се у својству домаћина обратио отац Ђорђе који је захвалио свима који су се одазвали, посебно оцу Александру из Руске Цркве, оцу Немањи и протођакону Петру, г. Петру Козлини из Управног одбора Митрополије, гђи Милици Козлини председници Савеза Кола Српских Сестара, господину Јовану Чубрилу из Српског центра у Бониригу, г. Игњатићу из СКК "Свети Сава" Хокстон Парк, представницима других црквених општина као и одборнику Блектаунског општинског већа г. Сусаи Бенџамину. Затим су ученици српске школе "Богдан Болта" наступили са неколико рецитација и једним сценским приказом а за њима су и полазници фолклорне групе "Каленић" показали своје умеће изводећи неколико сплетова традиционалних српских игара.

Домаћини славе, породица Глигоревић, заједно са вредним сестрама Кола српских сестара "Југовића мајка", постарали су се да славска трпеза буде и посна и разноврсна, тако да су разне српске ђаконије обрадовале бројне госте који су испунили и парохијску салу. Разни специјалитети, колачи и наравно хладни напитци задржали су славаре до касног поподнева у пријатном и богоугодном дружењу, сакривенима од аустралијске врелине и окупљенима око своје мајке Цркве.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска