Храмовна слава у Липову код Колашина

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је 16. августа 2008. године са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог архиђакона Стефана у Липову код Колашина.

Подсећајући на ријечи Светог апостола Јована оно што чусмо, што видјесмо, што рукама својим опипасмо, то вам свједочимо - ријечи живота, Митрополит Амфилохије је рекао да то сведочанство како важи за њега као Богоносца тако и за све Христове ученике. «Јер они су са Њим ходили по Палестини, улазили у Свети јерусалимски храм, они су ти који су са Њим живјели, који су са гледали славу Његову на Гори Таворској, али и који су га дочекивали у Јерусалиму пјесмом Осана на висини, благословен који долази у име Господње».

«Међутим, они су гледали Његово страдање, Његово распеће, Његову смрт, - све то видјели, чули и опипали, али у исто вријеме су и видјели, чули и опипали и Његово васкрсење. Они су, заиста, живи свједоци Живога Бога, Онога Који је рекао за Себе: ко види мене - види Оца. У Њему, од Дјеве рођеноме Христу Богу нашему, открива се и јавља се, постаје видљива, невидљива и неизрецива тајна Бога Оца, тајна Божанства, неописивог, недоступног и неизрецивог. С друге стране, у Њему се види и сагледа истински и прави човјек», рекао је Владика.

«Није случајно Пилат, који је опрао руке у крви праведника, рекао судећи Му пред Јеврејима: ево човјека. Он није био довољно свјестан шта је рекао. А изрекао је велику и Свету истину да је Он онај Који сабира у Себе сву човјечност од искони, оно што јесте истински и прави човјек, онакав какав је изашао из руку Божјих и какав треба да буде у вјечности. Таквога је видио и Понтије Пилат, да и не говоримо о Његовим ученицима. С једне стране, тајна Божанства постала је видљива, опипљива и чујна, а с друге стране открила се тајна истинске човјечности. То значи да је у Њему откривена тајна Богочовјека», објаснио је Митрополит Црногорско-приморски.

«Зато наш мудри пјесник Алекса Шантић пјева: ми пут свој знамо, пут Богочовјека», закључио је Митрополит Амфилохије.

Овогодишњи домаћин храмовне славе Милован Бојић, ту част и достојанство за наредну годину предао је Драгану Бојићу.

Извор: Митрополија црногорско-приморска