Храмовна слава у манастиру Благовештењу Кабларском

Храмовна слава у манастиру Благовештењу Кабларском
Храмовна слава у манастиру Благовештењу Кабларском
Храмовна слава у манастиру Благовештењу Кабларском
Храмовна слава у манастиру Благовештењу Кабларском

„Радуј се Благодатна, Господ је са Тобом“, непрестано кличе Црква Божја речи којима је Свети Архангел поздравио Пресвету Богородицу објављујући јој да ће родити Спаситеља света.

Радост тог поздрава и чудесног сусрета излила се изобилно на све који су дошли да заједно са игуманијом Михаилом и сестринством учествују у славском молитвеном сабрању у обитељи Благовештења Кабларског. На светој архијереској Литургији Епископу жичком г. Јустину саслуживали су: архимандрит Дамјан (Цветковић), архимандрит Јован (Никитовић), настојатељ манастира Вујан, протосинђел Сава (Илић), протојереј-ставрофор Ненад Величковић, протојереј Србољуб Стојковић, јереј Марко Мирковић и протођакон Александар Грујовић.

Осећању свечане торжествености допринео је најпре велики број црноризаца из скоро свих околних манастира: Преображења, Сретења, Свете Тројице, Никоља, Јовања, Успења, затим Јежевице, Клисуре, Каменца, а потом и велики број (неколико стотина) верних који су испунили и цркву и порту, трепетно пратећи свету Литургију на коју су величанствено певали појци Катедралног храма у Краљеву. Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, речима поуке обратио се Епископ својој повереној пастви. Говорећи о недостижној узвишености Пресвете Богородице Владика је рекао:

-Данас је велики дан за ову свету обитељ, данас је велики дан за нас хришћане. Данас је дан када се враћамо мислима у најсветије и најблагословеније тренутке рода људскога – враћамо се у Назарет, где Пресветој Богородици благовести Архангел Гаврил да ће зачети од Духа Светога и родити Бога Слова… И тога момента, примањем промисла Божијег речју, умом, вољом, зачиње се Спаситељ, а кроз Њега зачиње се Црква Божија - почиње спасење. Заиста је долично хвалити, величати, певати, молити се Пресветој Богородици и нико од људи достојно не може опевати, рећи, исказати све оно што је Пресвета Богородица учинила до дана данашњега за род људски. Нико не може да пронике у ту тајну, зато што је она сместила Реч Божију у себе – и каква онда реч људска може да опише, Пресвету Богородицу, тај догађај, осим само песмама, акатистима, химнама и молитвама… И ниједну реч нећу додати овоме, нити ћу било шта говорити, само подсећам и себе и вас, да је Пресвета Богородица избављала род људски кад год би је човек призвао и када год човек помисли на њу, по речима Светог Григорија Паламе, митрополита солунског који је био велики молитвеник, исихаста, кад год поменемо њено свето име, природа наша се освећује, ум постаје чедан, ми остављамо житејско размишљање и улазимо у највећи промисао да именом Њеним бивамо сачувани и избављени од свакога зла…

У наставку Литургије славски колач Владика је преломио са игуманијом ове свете обитељи и овогодишњом колачарком Јеленом Ристић из Зајечара, док су у молитвама за мир, здравље и спасење поменути и г. Дејан Марић из Чачка, г. Никола Новаковић из Ужица, г. Видан Михајловић из Пожеге, који су заједно са домаћинима учествовали у припремању послужења и трпезе љубави за све окупљене. Поздравну реч Епископу, сестринству и присутнима за ручком је упутио архимандрит Дамјан. Он је, честитајући славу игуманији, изразио благодарност на гостопримству и благословима празничног дана. Након трпезе љубави Епископ је остатак дана посветио разговорима са присутним свештенством, монаштвом и верницима.

монахиња Христина

Извор: Епархија жичка