Храмовна слава у манастиру Гориоч

Новоизабрани Епископ рашко-призренски Г. Теодосије служио је на празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца Свету Литургију у манастиру Гориоч поводом храмовне славе овог манастира.

Епископу Теодосију саслуживало је пет свештенослужитеља, међу којима и ђакон Игор Ђокић, из Старог Грацког код Липљана, који је у току Литургије рукоположен у чин презвитера. Новорукоположени свештеник служиће као други свештеник у парохији у Лапљем селу код Приштине. На Св. Литургији је поред сестринства овог манастира учествовало и педесетак верника, већином Срба повратника из општине Исток, који иначе редовно долазе у ову светињу и помажу монахињама.

Обраћајући се верном народу, Владика Теодосије је у својој беседи говорио о лику Св. Николаја Мирликијског Чудотворца, који је остао упамћен у историји Цркве по својој милостивости и љубави, као и чврстом исповедању вере православне. Владика је посебно поменуо обитељ манастира Гориоч, која има Св. Николаја за свог заштитника и која вековима сведочи веру у живог Бога у овом делу Метохије.Улога манастира Гориоч, рекао је Владика, данас је још већа, јер он сија као светило околним Србима повратницима који се после ратног и послератног страдања полако враћају о свој стари крај и обнављају своје куће. Након благосиљања славског колача, сестринство манастира је за све присутне приредило трпезу љубави у манастирској трпезарији. Домаћин данашње славе, поред сестринства манастира био је г. Драгољуб Репановић, председник општине Исток.

У поподневним часовима Владика Теодосије је са дечанским монасима посетио дом Ранка Јокића, који се са својом породицом вратио у град Пећ. Владика је заједно са домаћином и његовим укућанима преломио славски колач и обишао дом који се тренутно обнавља. У Пећи тренутно живи двадесетак Срба од десет хиљада колико их је живело пре рата.

Извор: Епархија рашко-призренска