Храмовна слава у манастиру Крки

Храмовна слава у манастиру Крки
Храмовна слава у манастиру Крки
Храмовна слава у манастиру Крки
Храмовна слава у манастиру Крки

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је на празник Светог архангела Михаила свету архијерејску Литургију у манастиру Крки.

Храмовна слава манастира традиционално је и ове године окупила велики број верника. Сабрању су присуствовалу амбасадорка Републике Србије у Хрватској гђа Мира Николић и званичници и представници локалних општина. У беседи након свете службе епископ Фотије је поручио: -Захваљујем свима вама који сте дошли из разних крајева Хрватске, Босне и Србије, да заједно прославимо овај дан и очувамо српски народ, нашу културу, веру, историју на овим просторима. Заиста је благословен данашњи дан и био је благословен кроз историју, јер је Свети архангел Михаило чува овај храм још од времена када су двојица монаха из Свете Земље овде основали своје келије. Тако је традиција Свете Земље пренета у кршевиту Далмацију, а ти монаси почели су овдашњи народ да крштавају и приводе Цркви, рекао је епископ Фотије.

-Током своје дуге историје манастир Крка прошао је кроз многе недаће, али је увек остао симбол крста и васкрсења. За време Турака био је рушен, а 70 година био је без монаштва, али је Господ дао да он поново оживи и да одавде крене препород нашег народа и ширење истине православне вере. Свети архангел Михаило заштитник је ове светиње, али и свих верних људи који се труде да свој живот живе богоугодно и поштују Бога и Цркву. Анђели Божји су присутни са нама, они су наша старија духовна браћа, уз нас су на Светим Литургијама, заједно са нама служе  и они људи који су духовно прогледали могу да их виде. Потребно је да прогледамо и, као што смо данас чули, стекнемо безазленост, да бисмо проникли у тајне богословља. То значи да божија благодат мора да победи старог човека у нама, човека греха, да би из нас просијао Христос, поручио је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска