Храмовна слава у Новој Пазови

Храмовна слава у Новој Пазови
Храмовна слава у Новој Пазови
Храмовна слава у Новој Пазови
Храмовна слава у Новој Пазови

Верни народ при храму Свете Петке, на челу са својим старешином, протојерејем-ставрофором Милетом Јокићем, архијерејским намесником старопазовачким, молитвено и свечано је прославио спомен Свете Петке.

У четвртак, 26.октобра 2017. године, вечерње богослужење са почетком у 18 часова служили су војни свештеници јереј Ђорђе Стојисављевић из Новог Сада, јереј Предраг Докић из Инђије, парох новопазовачки јереј Сава Мишановић и новопазовачки ђакон Светогор Сандић.

Дивном беседом верном народу се обратио јереј Ђорђе Стојисављевић у којој је дао дивне примере о улози жена  у хришћанству.  Око 19 часова свету тајну јелеосвећења вршило је четрнаест свештеника: протојереји-ставрофори Миле Јокић, Данило Стегњаић из Голубинаца, Милутин Илић из Јакова и Кристо Алексић, из Нове Пазове, протојереји Миодраг Лујић из Старе Пазове, Лазар Кашић из Војке и Никола Деспот из Старе Пазове, јереји Слађан Видаковић из Старих Бановаца,  Зоран Ерић из Старе Пазове, Велибор Симић из Крњешеваца, Милан Главашевић из Попинаца, Александар Маџаревић из Нових Бановаца, Дарко Кончаревић из Батајнице и Стефан Трифковић из Сурдука и ђакон Светогор Сандић.

Молитвено су учествовали протонамесник Ђорђе Ковљен из Белегиша, јереји Александар Класнетић из Инђије, Марко Симић и Предраг Антонијевић из Нове Пазове, вероучитељи Димитрије Милановић и Илија Алексић са студентима Православног богословског факултета. После свете тајне јелеосвећења, док је народ прилазио на помазивање јелејем, акатист Светој Петки су читали јереј Александар Маџаревић и ђакон Светогор Сандић.

У петак, 27. октобра у 9 часова, Литургију су служили протојереји Радомир Сандић из Војке, Богдан Михајловић из Нове Пазове, Миодраг Лујић из Старе Пазове и Александар Цвитановић из Старих Бановаца, протонамесник Ђорђе Ковљен из Белегиша, јереји Богољуб Миловановић из Инђије, Дарко Кончаревић из Батајнице и Предраг Антонијевић из Нове Пазове, ђакон Станко Лакетић и ђакон Светогор Сандић из Нове Пазове. Појао је хор „Свети владика Николај Српски“ из Нове Пазове, на челу са проф.музике диригентом Тамаром Пајдић.

Протојереј Радомир Сандић је у беседи направио паралелу између мудрости мудрих девојака и неразумности неразумних девојака, према тумачењима Светих Отаца на празнично јеванђеље. После опхода око храма, преломљени су славски колачи, а протојереј-ставрофор Миле Јокић је захвалио свештенству, народу, али и кумовима којих је било преко двадесет и који сваке године имају жељу да кумују на овај дан.

Увече, у 18 часова, акатист Светој Петки су служили протојереј-ставрофор Миле Јокић, архијерејски намесник старопазовачки, протојереј Богдан Михајловић и протојереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник румски. После поучне беседе оца Сретена, деца веронауке су рецитовала једну дужу песму и на занимљив начин све нас подсетили на детињство како смо учили да се прекрстимо. На крају, отац Миле Јокић је захвалио свима за све и подсетио на речи Апостола: “А добро чинити,да нам не досади…“ (Гал.6,9).

Извор: Епархија сремска