Храмовна слава у Обровцу

Храмовна слава у Обровцу

На празник Духова (23.6 2013.г.) Његово Преосвештенство Епископ далматински Фотије служио је архијереску Литургију у Обровцу поводом храмовне славе. Епископу су саслуживали игуман Гаврило (Стевановић), настојатељ манастира Крупе, протонамијесник Дрча Саша, надлежни парох обровачки, и протођакон Дејан Трифуновић.

Послије свете Литургије пререзан је славски колач, а потом су читане коленопреклоне молитве Педесетнице, при чему су вијерници плели вјенчиће.

Духови су рођендан Цркве, који је праобразовало Синајско законодавство, тј. добијање Десет заповијести на Синају. Црква Христова живи Духом Светим од тренутка крштења свакога њеног члана и вјерника па кроз све свете тајне Цркве закључно са светом Литургијом као пуноћом дарова Духа Светога. Св. Серафим Саровски је говорио да је смисао човјековог живота на замљи да задобије дар Духа Светога, тј. да се испуни Духом Божјим и тако постане грађанин Царства небескога. Послије свете Литургије приређена је трпеза љубави за све госте у просторијама ЦО Обровац.

Извор: Далматинска епархија