Храмовна слава у Рокбенку

Храмовна слава у Рокбенку
Храмовна слава у Рокбенку
Храмовна слава у Рокбенку
Храмовна слава у Рокбенку

Његово Преосвештенство Владика Иринеј служио је Свету архијерејску Литургију у недељу, 23.10.2011, у храму Свете Петке у Рокбенку, молитвено прослављајући са свештенством и парохијанима празник ове велике српске светитељке.

Епископу су саслуживали високопречасни протојереј-ставрофор Душан Ракић, месни парох у Рокбенку, архимандрит Лазар (Царан), протојереј-ставрофор Борислав Петровић,2 протонамесник Милић Ракић и ђакон Немања Мрђеновић. Пре почетка Литургије Владика Иринеј рукопроизвео је младог српског лекара, Славка Токановића, у чин чтеца. Чтец Др. Славко познат је српској јавности у Аустралији као један од ретких који је из сигурности и благостања Петог континента отишао добровољно на Косово и Метохију, носећи са собом огромне количине хуманитарне помоћи, а затим и стажирао у домовима здравља на српском Косову и Метохији, помажући на најделатнији начин своју српску браћу и сестре.

1Храм Свете Петке био је претесан да прими преко четири стотине верника који су се окупили на прослави храмовне славе. Окупљени народ слушао је у цркви поуку свога архипастира о делатној љубави, о хришћанском милосрђу као врхунској љубави, чији је извор сам Господ Исус Хриостос; а затим су се сви окупили за трпезом љубави у парохијској сали, где су поново исту ствар и делима посведочили. До сада најмлађи домаћин славе, господин Новица Клачар, са својом благочестивом породицом и уз свесрдну помоћ вредних сестара из КСС "Царица Милица" потрудили су се да сваки гост буде угошћен на најбољи могући начин. Млади домаћин побрао је велике похвале свог свештеника и захвалност гостију, а из његових руку четвртину славског колача примио је господин Зденко Грмуша, који се на позив Епископа прихватио да буде домаћин славе следеће године.6

Присутнима се у сали обратио и месни парох протојереј-ставрофор Душан Ракић који је свима пожелео добродошлицу, а уједно свима и честитао славу. Прота је подсетио на хијерахијску структуру Православне Цркве и честитао верном српском народу на спремности да у сваком моменту и свакој ситуацији остану верни своме српском имену и својој православној светосавској вери. Заблагодаривши Господу на милости, прота Душан, честитао је свим аустралијским 8Србима на непоколебаној жељи да се не само оствари него и сачува јединтсво нашег христољубивог народа, окупљеног под један јединствени и недељиви омофор Светога Саве, који на Петом континенту, Божијом милошћу, носи Владика Иринеј.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Храмовна слава у Рокбенку
Храмовна слава у Рокбенку
Храмовна слава у Рокбенку
Храмовна слава у Рокбенку