Храмовна слава у Удинама

Храмовна слава у Удинама
Храмовна слава у Удинама
Храмовна слава у Удинама
Храмовна слава у Удинама

Милошћу Господњом, у недељу, 18. октобра 2020. године, парохија Светог Стефана Новог (Бранковића) у Удинама је прославила свог заштитника и молитвеника пред престолом Творца. Долазак Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја учинио је празник духовно испуњенијим и богатијим. Свечана прослава је почела уочи празника вечерњом службом у месту Белградо, код града Варма на реци Таљаменто (Belgrado di Varmo).

У том месту је постојао утврђени град у коме је од 1462  до 1476 године живео Свети Стефан са супругом, Светом мајком Ангелином, синовима Светим Јованом и Светим Максимом и ћерком Маром. Служио је јереј Миљан Антић из Беча, а за певницом су појали владика Андреј, Урош и Вукашин Ђукановић. Добротом пароха Дон Франка из Варма било је могуће служити у храму Светог Николе у ком је било двадесетак верника из Удина.

На празник, свету Литургију је служио епископ Андреј уз саслужење надлежног пароха јереја Душана Ђукановић и појање хора који је предводила гђица Драгана Пауновић. Храм је био мали да прими све који су желели да учествују у богослужењу. На почасном месту су биле високе званице, генерални конзул Републике Србије гђа Ивана Стојиљковић, председник Црквене општине Светог Спиридона у Трсту г. Раде Миливојевић и председник Савеза Срба у Италији г. Душан Алексић као и представник цивилних власти града Удина.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска