Храмовна слава у Ванкуверу

Храмовна слава у Ванкуверу
Храмовна слава у Ванкуверу
Храмовна слава у Ванкуверу
Храмовна слава у Ванкуверу

Већ 66 година српска православна црква Светог арханђела Михаила у Ванкуверу прославља своју крсну славу, покровитеља и заштитника Светог арханђела Михаила. Празничним вечерњих уочи Аранђеловдана молитвено је започело славље.

Припреме су се одвијале већ данима, вредна браћа и сестре су уложили све напоре да се што боље припреме и да славска прослава буде што свечанија. На Аранђеловдан, од раних јутарњих сати, црква је била отворена и пристизали су свечари и домаћини да освете своје славске колаче. На светој Литургији која је одслужена на сам празник, присуствовао је знатан број верних који су одвојили време и дошли да честитају храмовну славу и присуствују богослужењу. Верни су се причестили и после заамовне молитве уследила је трократна литија око светог храма са читањем Јеванђеља.

Кумови славе Биљана и Зоран Кос су послужили госте након службе и празнични дан је проведен у лепом дружењу у црквеним просторијама. 

У суботу, 23. новембра 2019. године, одржана је централна славска прослава. Почасни гост вечери је био Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан, који је заједно са српским свештенством лепо и хармонично певао уз отпојавање црквеног хора Обилић

После богослужења и примања благослова верни народ је прешао у свечану, препуну и дивно декорисану дворану, за коју се постарали кумови славе заједно са чланицама Кола српских сестара Косовка девојка, и са својим пријатељима и рођацима.   

Уследило је освећење славског колача и кољива уз пристуство бројне деце и омладине и верног народа. Кумови славе су предали део славског колача кумовима за следећу годину Влади и Зденки Цумпф. Послужена је славска вечера и припремљен је свечани академски програм.   

Славска академија је отворена српском химном Боже правде коју је отпевао црквени хор Обилић. У програму су се ређале хорске песме и српска кола. Најпре је госте позравио старешина храма протојереј Малиша Миловановић који је свима честитао славу, затим захвалио члановима Управног одбора који је у протеклој години веома успешно водио пројекте и организовао црквене прославе. Свештеник је такође захвалио и сестрама које из све снаге и са пуно љубави помажу све црквене догађаје. Присутне госте су затим поздравиле овогодишње председнице Кола српских сестара Косовка девојка Пејка Форцан и Зденка Цумпф које су у име Кола ове године поклониле цркви 20 хиљада долара на име оптлате трошкова поправке црквеног крова и прозора.

Прво коло су заиграли најмлађи и најслађи чланови Фолклорне групе Млада Србадија. Српска школа Светог Василија Острошког је извела славски рецитал где су се као бисери редале српске дечје песмице и рецитације. Бурни аплаузом гости су позрадвили хор Не ждали из руске православне цркве Светог Николе који су врхунски отпевали неколико песама из јужне Русије. Први ансамбл и разиграна младост Фолклорне групе Вук Караџић је изванредно и веома динамично одиграо Лесковац. Наступио је и Српски камерни хор Ћирилика који већ годинама негује и представља српске композиције.  Херцеговачко оро је одиграо Први ансамбл фолклорне групе Млада Србадија. После ових запажених наступа уследиле су песме црквеног хора Обилић који је за ову прилику наступио под диригентском палицом Олге Токмкакове и отпевао Ој Србијо мила мати коју је 1860. године написао Лука Гарић а у аранжману Олге Токмакове, затим Хвалите име Господње од Димитрија Арзумканова и Оро се вије крај манастира од Јовице Гавриловића.

У недељу, 24. новембра, одслужена је авета рхијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство г. Митрофан. У склопу Литургије освећени су нови прозори који су иконописани посебном техником да се истакне православни карактер храма. Иконе на прозорима још више доприносе лепоти унутрашњности храма али исто тако сијају својом лепотом и са вањске стране храма. Ученици Српске школе Светог Василија Острошког су се причестили заједно са верним народом и децом.

Извор: Епархија канадска