Храмовне славе у Влакчи и Лужницама

На празник Успенија Пресвете Богородице 28.08.2008.године након литургијског славља у Саборном светоуспенском храму у Крагујевцу Његово Преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован у пратњи протојереја-ставрофора Зорана Крстића и протојереја Рајка Стефановића, посетио је у поподневним часовима села Влакчу и Лужнице.

У Влакчи је владику Јована испред храма, који датира из 1873. године, дочекао верни народ међу којима су били и градоначелник града Крагујевца г-дин Верољуб Стевановић и председник Окружног суда г-дин Мирољуб Томић. Након резања славског колача владика је поздравио присутне, а затим са градоначелником, председником суда и оцем Дејаном, надлежним парохом, погледао изведене радове на храму.

Након посете Влакчи владика Јован са пратњом, упутио се у село Лужнице где се народ окупио у великом броју поводом храмовне славе. Овај храм потиче из 1876.године и сведочи о вери народа овога краја који је до данас изнедрио већи број свештеника, учитеља и доктора.

Након резања колач владика Јован се обратио присутнима речима духовне поуке, уз захвалност на показаној љубави према својој Цркви а такође на чувању вере својих прадедова и пожелео им сваки благослов Божији и заштиту Мајке Божије.

Домаћин славе ове године је г-дин Драгиша Славковић из села Лужница.

Извор: Епархија шумадијска