Херцеговина великог срца

Херцеговина великог срца
Херцеговина великог срца
Херцеговина великог срца
Херцеговина великог срца

Одличан одзив вјерног народа у Херцеговини на апел Епархије захумско-херцеговачке за прикупљање помоћи

По ријечима координатора за прикупљање помоћи јереја Александра Илића, већ првог дана од почетка акције, прикупљена је значајна материјална и новчана помоћ у свим парохијским храмовима у нашој епархији.

Први контигенти помоћи су већ кренули из свих херцеговачких градова, а нови су у припреми. Напомињемо да су се у нашим градовима и црквеним општинама људи организовали већ од почетка страдања нашег народа у поплавама, и то на свим нивоима друштвених и радних организација, и акције за прикупљање помоћи су присутне на сваком кораку. Овом приликом захваљујемо се свим добронамјерним људима који су помогли и даље помажу.

Јуче је стигла у Требиње и значајна помоћ из Херцег Новог и Топле, коју су тамошњи вјерници скупљали са својим паросима. Та помоћ ће у наредна два дана бити прослијеђена у прихватне центре у угроженим подручјима, а по инструкцијама Кризног штаба Републике Српске.

Јединство народа у оваквим моментима се пројавило као јако и наша Црква је показала снагу заједништва и братске љубави.

У наредним данима ће требати доста добровољаца који би кренули пут угрожених подручја ради чишћења и санације штете настале у поплавама.

Овом приликом апелујемо да се сви способни добровољци јаве својим парохијским свештеницима ради организовања радних акција и помоћи најугроженијима.

Акцији за помоћ угроженим у поплавама, коју су покренули Црквена Општина, Општина Гацко и Рудник и Термоелектрана Гацко, гатачки народ се одазвао у необично великом броју. За сада су прикуљена велика материјална срества у новчаним прилозима, а када је у питању прилог у намирницама у Бијељину и Добој су отпремљени камиони носивости од око осам тона прикупљених прилога.
Наредних дана очекујемо још прилога, а жеља нам је да један камион помоћи прикупимо за помоћ Шабцу.
Г

ацко припрема екипе добровољаца које ће помагати угроженој браћи у чишћењу и осталим потребама након повлачења воде.

Општина Љубиње и Црквена Општина Љубиње су заједно са хуманим љубињским народом организовали сакупљање помоћи за угрожене крајеве. Љубињски народ је показао истинску љубави, за јако кратко вријеме је прикупљен велики камион неопходних намирница.

Прикупљенa помоћ у току сутрашњег дана ће бити достављена у она поплављена подручја  која одреди кризни штаб РС. Посебно нас је дирнуо гест ученика средње и основне школе који су се одрекли властитог новца од екскурзије, или из других извора, те купили велику количину помоћи за бебе.

Захваљујемо се свим хуманим људима који су се одазвали у великом броју и показали да ипак вриједимо као људи.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка