Хришћански монаси, студенти одбијају да напусте манастир у Ираку из 4. века

Три монаха и шест студената нашли су уточиште у древном манастиру Мар Матаи у северном Ираку, само 12 миља удаљеном од града Мосула који је под окупацијом „Исламске државе“, и не желе да га напусте истичући да их „њихова вера уверава да је ово безбедно место“.

Халдејски Архиепископ Ербила Башар Варда рекао је да мала јединица курдске војске штити девет хришћана, али то није разлог због кога они верују да су безбедни у овој светињи, такође познатој као манастир Светог Матеја.

Многи људи из оближњих села побегли су пошто терористичка група Исламска држава, позната и као ИДИЛ, сада контролише већи део региона.

ИСИЛ, изданак Ал-Каиде, сада ради на успостављању калифата у региону источног Средоземља и шире, и брзо шири своју територију у Сирији и Ираку. Хришћанска мањина је једна од њихових главних мета.

Манастир који се налази на планини Алфаф у Нинивијскојј равници, сматра се једним од најстаријих манастира који постоје. Тренутно у поседу Сиријске Православне Цркве, манастир има величанствену библиотеку са значајном збирком сиријских хришћанских рукописа.

Извор: Православие.ру