Хришћански свет

Како је Чиле дочекао папу Фрању

Посета папе Фрање Чилеу, која је завршена 18. јануара 2018, изазвала је у тој земљи огромно интересовање и узбуђење. Војска и карабињери припремали су се као ретко до сада, безбедоносне мере биле су без преседана, и не без разлога. Разне левичарске и анархистичке групе, као и поједини радикални представници племена Мапуче, иначе староседелаца у овој земљи, најављивали су протесте и нереде. Само дан пре доласка Папе већ су биле спаљене две католичке цркве у граду Темуко на југу Чилеа, а трећа, у Сантјаго де Чилеу, једва је избегла исту судбину. Срећом, све је прошло без жртава. Грађани Чилеа су после трагичног периода диктатуре стекли једну врсту аверзије према насиљу, тако да се демонстрације и протести који су овој земљи обична појава, по правилу завршавају без последица, осим извесне материјалне штете.

Словачка: Протести против нове државне таксе за црквене бракове

У Словачкој су у току протести против новоуведене таксе  за државно  признавање црквено склопљених бракова. Већ више од 12.000 људи уложило је петицију код надлежног Министарства унутрашњих послова тражећи да одмах укине уплату од 10 евра као таксу, што је уведено крајем године ненајављено, а која такса се не плаћа ако је брак склопљен пред грађанским властима. Ово јавља Аустријска новинска агенција (АПА), позивајући се на братиславски дневни лист Сме. „Премда  ова накнада неће омести младенце на путу ка браку, ипак је у питању принцип“, критиковао је Павол Косеј из Форума хришћанских институција ФКИ, који је покренуо петицију поводом ове дискриминације верника.

200 година католичког Теолошког факултета у Тибингену

Немачки бискуп Гебхард Фурст жели теологију која обрађује савремена питања и тежи размени са другим наукама. За  међуцрквени дијалог неопходно  је изучавати „теолошке изазове отворене свету“, изјавио је бискуп Ротенбуршко-штутгартске дијецезе у четвртак увече на миси поводом обележавања 200-годишњице престижног католичког Богословског факултета при Универзитету у Тибингену.  Бискуп је позвао је да се „теологија проучава задовољно и радосно“.

Иран: Јерменска катедрала Ванк за Унескову листу

Иран: Јерменска катедрала Ванк за Унескову листу
Иран: Јерменска катедрала Ванк за Унескову листу
Иран: Јерменска катедрала Ванк за Унескову листу
Иран: Јерменска катедрала Ванк за Унескову листу

Након што је уписао три цркве у Листу светског културног наслеђа, Иран настоји да дода још једну - јерменску катедралу познату као Ванк, а налази се у Исфахану. Заменик председника Организације за културно наслеђе, ручне радове и туризам Ирана Мухамед Хосеин Талебијан рекао је да постоји листа јерменских историјских цркава од којих су три већ уписане у Унескову листу светског културног наслеђа.

Еритреја: Режим забрањује социјални рад хришћана

Стање хришћана у Еритреји све је горе. Наиме, прошлих су дана државни службеници одредили затварање пет католичких клиника које су деловале у више градова. У Асмари је затворена мала богословска школа, више школа Православне Цркве, као и неке муслиманске организације. Већ је затварање једног муслиманског института, крајем октобра прошле године, изазвало протесте студената који су угушени у крви. На то је стање, у разговору за агенцију Фидес, упозорио дон Мусије Зераи, свештеник из епархије у Асмари, који је већ годинама капелан за Еритрејце у Европи, а заузима се и у спасавању миграната од опасности на Медитерану.

Папа је посетио женски затвор у Сантијаго де Чилеу

Приликом посете женском затвору у Сантијагу, Папа је ободрио притворенице. -Данас сте лишене слободе, али то не значи да је ово крај вашег стања. Никако!, казао је Папа затвореницама. У свом осећајном и потресном говору, који је више пута прекидан аплаузом, Папа је затражио бољу асоцијализацију ових жена. -Друштво има обавезу да све вас реинтегрише, рекао је Папа, кога је пратила председница државе.

Кардинал Кох и митрополит Иларион састаће се у Бечу

На позив бечког кардинала Кристофа Шенборна, у Бечу ће се 12. фебруара 2018.године одржати сусрет председника Савета за јединство хришћана Курта Коха и председника Одељења за спољне црквене односе митрополита Илариона. Састанак је утаначен поводом двогодишњице сусрета папе Фрање и патријарха Кирила у Хавани 20. фебруара 2016. године, што је био први пут да се предстојатељ Московске Патријаршије састане са поглаваром Римокатоличке Цркве.