Хришћански свет

Црква Енглеске: Генерални синод у јулу у Лондону

View of the Assembly hall during General Synod from the balconyУниверзитет у Јорку, који је домаћин годишњег заседања Генералног синода, донео је одлуку да овог лета откаже све догађаје у свом кампусу због пандемије корона вируса. Стога је договорено да се Синод који је заказан за период од 9. до 13. јула 2021. године одржи у Црквеном дому у Лондону истог датума.

Епископ Андреј посетио бискупа Санкт Пелтена

У суботу, 8. маја 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријск-швајцарски г. Андреј посетио је бискупа Санкт Пелтена, престонице Доње Аустрије, Његову екселенцију др Алојза Шварца. У срдачној аудијенцији којој су, у пратњи епископа Андреја, присуствовали и српски православни парох у Санкт Пелтену јереј Далибор Петрић и секретар г. Милан Кострешевић, бискуп Шварц је упознао госте са актуелним стањем у својој бискупији, о плановима за јачање мисије Цркве у Доњој Аустрији и шире у целој земљи.

Осам година од отмице епископа у Алепу

У дирљивом обраћању јавности поводом осмогодишњице од киднаповања митрополита Павла Јазигија и Јована Ибрахима, Патријарх антиохијски и свег Истока Јован и првојерарх (дохалкидонске) Сиријске Православне Цркве Јефрем подсетили су да су жртве отете док су се враћале из хуманитарне мисије: - Сетимо се наше браће и очева који су увек били симбол хришћанског присуства на Истоку. Многи гласови и даље подржавају значај тог присуства, али истина је много другачија.

Краљ Абдулах за очување хришћанског присутства у Јерусалиму

Јордански краљ Абдулах се крајем априла 2021. године сусрео са Патријархом јерусалимским Теофилом, Патријархом латинским Пјербатистом Пизабалом, Великим муфтијом Мухамедом Хусеином и представницима Исламске добротворне фондације.

Папа Фрања поводом Међународног дана избеглица

- У сусрету са разноликошћу странаца, миграната и избеглица и у дијалогу између различитих култура који из тога може проистећи, даје нам се прилика да узрастамо као Црква обогаћујући једни друге. Данас је Црква позвана да изађе на улице егзистенцијалне периферије како би излечила рањене и тражила изгубљене, без предрасуда или страха, без прозелитизма, али спремна да отвори своја врата свима желећи добродошлицу. Међу становницима предграђа наћи ћемо много мигранта и избеглица, расељених особа и жртава трговине људима којима Господ жели да покаже своју љубав и  пут ка спасењу. Будућност наших друштава је обогаћена разноликошћу и међукултуралним односима. Због тога морамо да научимо да живимо заједно у хармонији и миру, поручио је, између осталог, папа Фрања у поруци поводом 107. Међународног дана избеглица.

Римокатоличка црква у Хрватској честитала Васкрс патријарху Порфирију

Загребачки надбискуп Јосип Бозанић упутио је честитку поводом прославе Васкрса Његовој Светости Патријарху српском г. Порфирију и епископима Српске православне Цркве у Хрватској, објавила је интернет страница Загребачке надбискупије.  Кардинал Бозанић је казао да моли Духа Светога да све учврсти у заједништву васкрсне вере и непоколебиве наде.