Хришћански свет

Епископ Димитрије упутио писмо подршке фрањевачкој заједници у Међугорју

Његово Преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки г. Димитрије, заједно са свештенством и монаштвом, у име свих епархиота Епархије захумско-херцеговачке, упутио је писмо подршке и саосећања Жупном уреду Светог Јакова у Међугорју, а након сазнања да су чланови те обитељи, као и поједини штићеници Мајчиног села, оболели услед пандемије болести Covid-2019, као и да су од инфекције вирусом угрожени и Читлук и Бротњо.

Из Васкршње посланице надбискупа Станислава Хочевара

Да, браћо и сестре, сви земаљски родитељи из искуства знају како новорођеном детету треба говорити, певати, с њиме се играти и давати му на хиљаде различитих знакова љубави ‒ да би и само проговорило… Слушајући и гледајући, деца напредују. Али одмах кад та иста деца мало поодрасту, почињу углавном слушати само себе. Па и толики медији, који би требали посредовати најдубља искуства вечне мудрости, претежно шире змијску мудрост: узми »јабуку« закона у своје руке - pостани »бог«! И тако се шири то вршење своје а не Божје воље. И ето, парламенти овога света тако често гласају за законе непослушности Божјему Духу. Kоји то парламенти данас још истражују Исусова блаженства? Одјекује ли у њима глас Јеванђеља? Исусов проглас мира из Васкршњег јутра претворили смо у безбројне фабрике оружја, мислећи да ћемо на тај начин осигурати и мир, и сигурност, и јаку економију…

Католичка Црква Италије издваја 200 милиона евра за сузбијање последица пандемије

156 милиона ће бити распоређено међу бискупијама за непосредну хитну помоћ или за установе у финансијским тешкоћама.

Италијанска бискупска конференција обезбедила је 200 милиона евра за превладаваље последица пандемије. Од тога, 156 милиона бић распоређено међу бискупијама за непосредну хитну помоћ или установе које имају слаба финансијска средства, саопштила је Бискупска конференција (среда) у Риму.

Британски и ирски црквени великодостојници дали јединствен одговор за пандемију

Црквени великодостојници се се, неочекивано, окупили у среду 1. априла 2020. године. Јутарњој видео конференцији присуствовале су високе верске личности из Британије и Ирске који су међусобно поделили искуства свако у својој надлежности. Иницијатива је потекла од архиепископа кентерберијског Јустина Велбија, који је желео да омогући другим хришћанским птредставницима да се међусобно чују и подрже у овим данима критичним за наше народе.

Немачка: Велики број антисемитских испада

Пораст десничарских екстремистичких и антисемитских испада у Немачкој изазива све већу неизвесност у јеврејској заједници. Истовремено, екстремни десничарски изборни успеси у прошлости још више су ојачали тај осећај, рекла је у уторак у Минхену Шарлоте Кноблох, председница Јеврејске заједнице у Минхену и Горњој Баварској. Подаци које је објавило  Савезно министарство унутрашњих послова пружају очигледне доказе о ономе што се у јеврејској заједници није знало још од Хале-а: „Социјална клима постаје све угрожавајућа за мањине, којој  придадају посебно Јевреји.“