Хришћански свет

Крај етиопског раскола на видику?

У среду, 18. јула 2018. godine, председник етиопске владе др Абиј Ахмед примио је делегацију Светог Синода Етиопске Цркве Тевахедо која је то вече отпутовала у Вашингтон да се састане са делегацијом Синодом у егзилу како би се постигло помирење између двеју групација и окончао раскол који траје две деценије. Делегацију која се састала са премијером састојала се од  три архиепископа ове Цркве и неколико истакнутих верника

Прогон хришћана у Европи?

Дискриминација се може брзо претворити у прогон, а неконтролисани прогон у злочин против човечности и у геноцид, рекао је познати британски политичар Лојд Дејвид Алтон из Ливерпула. Алтон је говорио на 9. годишњем састанку фондације тзв. Коптске солидарности о природи верског прогона. Нагласио је да западне владе и међународне организације остају слепе на прогон хришћана.

Египатска штампа позитивно о посети коптског патријарха Европи

Египатски медији позитивно пишу о званичној посети предстојатеља Коптске Цркве, папе-патријарха Тавадроса, Италији и Аустрији. Он је од 6. до 15. јула 2018. године посетио Бари, Рим, Беч и Грац. Патријарх је својим присуством и говором на пријему у египатској амбасади у Аустрији 12. јула 2018. године допринео томе да је нагли талас развоја који је захватио ову земљу на Нилу од кад је за председник изабран Абдел Фатах Ел-Сиси пре четири године, изазвао велику међународну пажњу, рекао је амбасадор Омар Амер на египатској телевизији.

Симпосион у част Светског савета цркава

У понедељак, 9. јула 2018. године у вечерњим часовима, Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј учествовао је у раду симпосиона који је одржан у седишту Фондације Pro Oriente у Спомен дому кардинала Кенига у Бечу. Пре почетка рада, Кардинал бечки г. Кристоф Шенборн (Dr. Christoph Schönborn) благословио је овај важан скуп, чија је главна тема била јубилеј датума оснивања Светског савета у Женеви (1948).

Епископ Андреј код старокатоличког бискупа

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј посетио је током јула 2018. године старокатоличког бискупа за Аустрију г. Ханјца Ледерлајтнера (Dr. Heinz Lederleitner) у Бечу. У Бискуповој резиденцији на Шотенрингу у главном граду Аустрије, великодостојници су разговарали о актуелним темама хришћанских цркава у Аустрији и о сарадњи Старокатоличке и Православне Цркве.

Православље је бројно друга вероисповест у Монаку

Западноевропски град-држава Монако је претежно хршћански, са 83,2% становника који исповедају хришћанску веру, према статистичким подацима за 2012. годину. Од њих се велика већина сматра католицима, што је званичн религија Монака. Иако ова држава остаје снажно католичка, лист Hello Monaco извештава да је православље постало бројно друга религија, и тиме је већа од протестантизма, који је био друга по величини вероисповест, према Међународном извештају о верским слободама  у Монаку за 2012. годину. У извештају за 2012. годину у Монаку је била наведена само једна грчка православна парохија, мада сада има неколико других парохија различитих  јурисдикција.

У Италији око 400 хиљада Украјинаца

Према званичним подацима, у Италији живи 200 хиљада Украјинаца, мада се сматра да их има више од 400 хиљада. Украјинци су по броју четврта етничка групација на Апенинима где имају 145 грко-католичких (унијатских) парохија у којима пастирствује 65 свештеника.