Хришћански свет

Папа Фрања у посети Словачкој

Папа Фрања у посети Словачкој
Папа Фрања у посети Словачкој
Папа Фрања у посети Словачкој
Папа Фрања у посети Словачкој

Папа Фрањо је, после посете Будимпешти, стигао у Братиславу где га је, на аеродорму, дочекала председница Словачке Сузана Чапутова. На празник Воздвижењa часног и животворнога крста Господњег Папа је служио Литургију у Прешову, трећем словачком граду по величини, и поручио вернима, којих је било преко 30 хиљада, да не теже тријумфалистичком хришћанству. -Без крста оно постаје световно и неплодно, упозорио је Папа који се молитвено сетио свих оних који су Словачкој изгубили живот због Христовог имена.

Папа у посети Мађарској

Папа у посети Мађарској
Папа у посети Мађарској
Папа у посети Мађарској
Папа у посети Мађарској

Папа Фрања је 12. септембра 2021. године стигао у Будимпешту, која је била прво одредиште његове посете Мађарској и Словачкој. Папу су на аеродрому дочекали кардинал др Ердо Петер и заменик премијера Шемјен Жолт. Током посете Музеј ликовне уметности Папа се састао са  мађарским председником Јаношом Адером и премијером Виктором Орбаном, а затим и са мађарским бискупима.

Синод Старокатоличке Цркве у Швајцарској

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у пратњи архимандрита Козме (Бихла) и протојереја-ставрофора Станка Марковића, узео је учешће на отварању 154. заседања Синода Старокатоличке Цркве у Швајцарској, који се одржао у Туну од 10. до 11. септембра 2021. године.

Међуверски сусрет у Бечкој општини

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, јереј Филип Милуновић, секретар Епископа и ЕУО, учествовао је у првом скупу представника верских заједница и хришћанског цивилног друштва у Бечу са политичарима и члановима бечке градске општине. Скуп се одржао у једној од свечаних сала Главне бечке општине (Rathaus).

Јубилеј римокатоличке цркве Светог Стефана у Браунау

За припаднике Римокатоличке Цркве – парохија Браунау на реци Ин, незабораван дан био је 18. април 1466. године када је епископ Улрих фон Нусдорф из Пасауа освештао данашњу парохијску цркву Светог Стефана у Браунау. 555. годишњи јубилеј, због ограничења наметнутих прописима о пандемији, обeлежен је са малим закашњењем, у недељу, 12. септембра, скромније него што је првобитно планирано: свечаним богослужењем, концертом звона и малом прославом на црквеном тргу.

Братство уместо мржње према Јеврејима

У организацији представника за екумену Римокатоличке Цркве 9. септембра 2021. године у осамнаестом бечком округу (Bastiengasse) одржано је предавање на тему Братство уместо мржње према Јеврејима. Позивница за предавање упућена је и Његовом Преосвештенству Епископу аустријско-швајцарском г. Андреју,  који је у име Српске Православне Цркве делигирао протојереја Јована Алимпића, пароха при храму Васкрсења Христовог у Беча.