Хришћански свет

Грчкој враћено дванаест украдених светиња

Грчка је недавно добила назад из Уједињеног Kраљевства дванаест украдених грчких православних икона. Непроцењива верска уметничка дела украдена су 2005. године из манастира Успења Пресвете Богородице Високос, који се налази у близини села Калута у општини Загори у Епиру. Иконе су враћене прошлог месеца, јавља грчко Министарство културе, а преносе грчке новине Сити Тајмс.

Умро врхунски преводилац Талмуда Штајнзалц

Рабин Адин Штајнзалц, познат по изванредном преводу Вавилонског Талмуда, умро је 7. августа 2020. године у 83. години живота од компликација од упале плућа. По свом огромном знању Штајнзалц је био „геније Торе и човек изванредног духа“, рекао је премијер Бењамин Нетањаху у похвалу рабина. Председник Рувен Ривлин је назвао Штајнзалца човеком који је „великом духовном храброшћу, широким знањем и дубоким мислима“ донео Талмуд израелском народу на „јасном и приступачном хебрејском и енглеском језику". Талмуд је једно од централних дела јудаизма. Садржи коментаре и практична упутства о томе како провести у живот најважније верске заповести и забране јудаизма у свакодневном животу.

Хришћани у Ираку обнављају цркве после напада ИСИС-а

Црква Ал Тахира у Каракошу била је опљачкана под терористичким милицијама и коришћена као стрелиште. Шест година после пљачке терористичке групе Исламска држава (ИСИС), хришћани у Нинивској долини обнављају цркве и вртиће. Међу њима је и црква Ал Тахира у Каракошу, како је у среду у Минхену саопштила католичка организација за помоћ „Црква у невољи“. Око 120.000 хришћана са Нинивске долине морало је да побегне преко ноћи у августу 2014. године. Већина њих била се населила у и око Ербилу, највећег града провинције. Након што су ирачке снаге и њихови савезници поново ослободили регион у јесен 2016. године, хиљаде хришћана успело је да се врати. Према саопштењу, око половина од некад преко 11.000 хришћанских породица вратило се у Каракош.

Рестаурација оргуља у Нотр Даму ће трајати четири године

Почели су радови на обнови и рестаурацији симфонијских оргуља које се налазе у најзнаменитијој париској цркви Нотр Дам, уништеној у пожару у априлу прошле године.У пожару који је захвати познату париску катедралу оргуље нису биле захваћене пламеном, те су претрпеле релативно мала оштећења од воде током гашења пожара. Ипак, драгоцени инструмент је био прекривен оловном прашином, а поједини делови су оштећени због изузетно високих температура.

Бразил: Од короне умро 21 свештеник и два бискупа

Заражена још 347 свештеника. - Криза у Бразилу због смрти и нових инфекција у целој земљи.

Католичка црква у Бразилу сачинила је тужни привремени извештај о коронској кризи у својим редовима. 347 дијецезалних свештеника заражено је ковидом-19, а 21 је умрло. Вирус је беснио и међу бискупима, са девет инфекција и два смртна случаја, јавила је у четвртак италијанска новинска агенција СИР позивајући се на бразилску Националну комисију за свештенике при Бискупској конференцији у земљи. Два покојна бискупа су Хенрик Соарес да Коста (57) и Алдо Пагото (70).