Хришћански свет

Цариград: Нова сиријска православна црква биће изграђена у рекордном року

Прва нова хришћанска црква у Турској од проглашења Републике 1923. године - Камен темељац положио је у августу 2019. председник Ердоган.

Изградња сиријске православне цркве Светог Јефрема у Цариграду - прве хришћанске цркве у граду од проглашења Републике 1923. године - одвија се у рекордном року. Грађевинска дозвола за цркву у округу Језилкеј (раније Санто Стефано) издата је почетком 2019. године, а градња је започета 3. августа 2019. године у присуству председника Реџепа Т. Ердогана. Како јавља католичка новинска агенција „Фидес“, посао се већ ближи крају. Нова црква биће освећена у првој половини 2021. године.

Турски напади у северном Ираку узнемирују хришћане

Војна операција у аутономној области Курдистан приморава хришћане да беже

Турска војска је оптужена за расељавање сељана хришћана и погоршање њихове безбедне ситуације након њених недавних напада на северном Ираку. Већ 2019. сељани су морали да напусте домове због турске офанзиве на борце ПКК, а сада се наводи да је турска војска проширила нападе у северном региону Дахук - делу аутономне области Курдистан - на хришћанска села, известила је у петак азијска прес служба Ucanews.

Бечки кардинал тражи одлучан ангажман у сузбијању антисемитизма

Cardinal Schönborn laments exodus of Austrian CatholicsСећање на повремени прогон Јевреја у историји Аустрије подстиче, према речима кардинала Кристофа Шенборна, да се предузму „одлучни напори против антијудаизма и антисемитизма“. Лепо је што су „јеврејске заједнице у Аустрији поново процветале и што хришћани могу њеним члановима искрено пожелети: 'shana tova u'metuka'  („добру и пријатну годину“), пише бечки надбискуп у честитки јеврејске године, прославе Нове године (Рош Хашане) у најновијем издању јеврејског  часописа за куллтуру „Давид“. Али постоје и неке сенке помешане с радошћу, које треба схватити тим озбиљније када погледате историју Аустрије, рекао је кардинал.

Откопани ретки мозаици у цркви у Турској

Rare mosaics of a Christian church were unearthed in TurkeyПре тачно годину дана, у септембру 2019. године, турске власти су се мобилисале после упозорења на илегална ископавања на подручју Гоктаса у југоисточној провинцији Мардин близу границе са Сиријом. Жандармеријски тимови, како је известио vema.com.au, који су послати на подручје где се налазе мозаичке представе и обавестили су надлежне археолошке службе.

Конгрес Реновабиса одржан у видео-формату

Headset and coffee cup with reference to the 24th International Congress RenovabisKао делегат Светога Архијерејскога Синода писац ових редова учествовао је на 24. међународном конгресу римокатоличке немачке организације „Реновабис“, одржане први пут путем електронске мреже у виду видео-конференција у периоду од 8-10. септембра 2020. год. Због великог броја делегираних учесника (око 280 делегата) из преко тридесет источноевропских и западноевропских земаља, овај вид одржавања видео-конференција у условима пандемије вируса COVID-19 наметнуо се као једини могућ. Коментаришући овогодишње одржавање видео-конференција као нужну замену за класични конгрес који се сваки године одржава у граду Фрајзингу, главни управитељ делатности Фондације „Реновабис“, о. Кристијан Хартл, истакао је приликом отварања Конгреса: „Видео-конференције не могу заменити личне сусрете, али оне могу да помогну да се физичка блискост надомести“.