Хришћански свет

МСП Грчке осудило читање курана и молитву у Светој Софији

-Осуђујемо читање курана и вођење молитве у присуству шефа Дирекције за верска питања Турске у Аја Софији, које је емитовано на државној телевизији у Турској, наводи се у саопштењу грчког Министарства спољних послова, јавља RIA. -Аја Софија је споменик признат од стране Унеска као светско културно наслеђе. Покушај претварања ње у џамију читајући куран у њој, као и молитве и друге радње вређа целу међународну заједницу, која би требало да на то реагује, речено је у Министарству спољних послова.

Стејт департмент позива Турску да очува специјални статус Свете Софије

Државни секретаријат САД позвао је Турску да поштује и чува посебан историјски значај велике цркве Свете Софије у Цариграду. Позив је на брифингу за штампу упутила гђа о Хитер Науерт одговарајући на питање о читању курана у среду у Светој Софији што је изазвало међународну забринутост.

У Колумбији Папа ће посетити најсиромашније

Папа Фрања ће за време посете Колумбији у септембру  2017. године у срж интересовања ставити помирење, праштање, сиромаштво. Папа родом из Аргентине увек је на путовањима посећивао људе на ивици друштва, рекао је надбискуп Еторе Балестреро на форуму дневног листа Ел Тиемпо и конференцији Колумбијске бискупске конференције у среду у Боготи. Стога, Папа путује, рецимо, у Парагвај или у Албанију, а не и Немачку или Француску, где је до сада посетио само институције Европске уније.

Скоро милион људи целивало мошти Светог Николаја у Москви

Око 930.000 људи чекало је у реду од 22. маја 2017. године - према најновијим подацима које су изнеле РИА-Новости - да целивају мошти Светог Николе Чудотворца у московској катедрали Христа Спаситеља. Иначе, мошти се могу целивати од 8 часова ујутру до 9 часова увече.

Мошти су пренете у Москву 21. маја 2017. године, уочи прославе Преноса моштију Светог Николаја из Мире Ликијске (данашња Турска) у италијански град Бари пре 930 година, и од тада уопште нису никуд преношене, осим сада у Русију. Мошти ће остати у Саборној цркви Христа Спаситеља до 12. јула, а од 13. до 28. јула боравиће у Лаври Светог Александра Невског  у Петрограду.

79-годишњак изградио цркву својим рукама

79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама
79-годишњак изградио цркву својим рукама

Отворена је нова црква у селу Малаја Кудара у Кјахтском округу Републике Бурјатије. Црква, посвећена Светом Варлааму Чикојском, подигнута је током девет година личним средствима једног локалног старијег становника, извештава Бурјатска митрополија Улан-Уде и Бурјатије. Бурјатија је планинска руска република у источном Сибиру.   

Епископ Андреј посетио администратора Бискупије инсбрушке

У четвртак, 8. јуна 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, у пратњи архијерејског намесника за југозападну Аустрију јереја Александра Столића, посетио је администратора инсбрушке бискупије г. Јакоба Бирглера (Jakob Bürgler). Црквени великодостојници су током састанка разматрали могућности трајног решења питања богослужбеног места за православне Србе у Инсбруку.