Христо Јанарас: Црква у посткомунистичкој Европи

У августу је у издању Центра за истраживање православног монархизма из Београда, са благословом духовног покровитеља Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског г. Иринеја, објављен српски превод књиге др Христа Јанараса - ''Црква у посткомунистичкој Европи''. Ово је први превод овог значајног дела са енглеског на било који други језик и објављен је уз дозволу Његовог Високопреосвештенства Митрополита дарданелијског г. Никите (Лулиаса), директора Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију.

Дело је првобитно објављено 2003. године Господње, од стране Православног Института Патријарха Атинагоре а ради се о обимом малој књижици која је заправо текст трију предавања најважнијег грчког (и уопште - православног) савременог философа, која је он одржао постдипломцима, магистрантима и докторантима на Берклију, 1998. године.

Говорећи о овом делу, у предговору његовог првог издања (на енглеском језику), др Антон Врејм, тадашњи директор Православног Института Патријарха Атинагоре, између осталог је истакао:

''Иако већина философа избегава директна уплитања у еклисиолошка и теолошка питања, Јанарас је значајан изузетак. У његовим размишљањима осећамо везу и континуитет античке грчке философије и идеала јелинске цивилизације настављене у теологији и идеалима православног хришћанства. Наравно, као философ, Јанарис је претежно заинтересован за идеалне изразе теологије и философије. Јако га брине позападњачење православног хришћанства, односно робовање православне хришћанске теологије неправославним или западним мисаоним категоријама и изразима над којима првенство даје чисто православном или јелинском начину размишљања.''

Преводилац овог дела, пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић, пак, у предговору српском издању, између осталог, вели:

 ''Ретки су примери попут овога у којима неко са толико мало речи може толико тога да каже, чак и међу таквим философским величинама у какве се убраја и Христо Јанарас, најпознатији православни философ данашњице. Његова анализа расеца друштвене шавове прецизно попут скалпела у руци најбољег хирурга, изолује узрочнике симптома болести које ми видимо као социјалне дисфункционалности и указује на пут опоравка. Колико ће тај опоравак бити успешан зависи, свакако, од наше спремности да се као Црква, као друштво и као цивилизација суочимо са проблемом, односно пре свега да схватимо да смо управо ми део проблема и да желимо да се проблем реши.''

Управо у овим речима се назире и повод и разлог зашто је Центар за истраживање православног монархизма изабрао да управо ово дело др Христа Јанараса постане прва књига у његовој издавачкој серији Органска мисао.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска