Христос на Крсту

Шта је Христос рекао Јуди издајнику, после издајничког целива?

Рекао му је: "Зар пољупцем издајеш Сина Човечијега"?

Колико пута се Петар одрекао Христа?

У току једне ноћи, Петар се одрекао Христа три пута, али се после покајао и горко заплакао. Зато га је Господ после Васкрсења три пута питао: "Симоне Јонин, волиш ли ме?" и пошто је овај потврдио своју љубав, повратио му је апостолско достојанство.

Које су последње речи Распетога Христа на Крсту?

Последње речи Христове на Крсту биле су речи љубави и опроштаја чак и онима који су га разапели: "Боже, опрости им јер не знају шта чине... Оче, у руке Твоје предајем дух мој!"

Ко је помогао Христу да носи Крст до Голготе?

То је био Симон Киринејски.

Ко је скинуо Христово мртво тело са Крста?

Његово тело су скинула са Крста Његова два тајна ученика: Јосиф из Ариматеје и Никодим, кнез јеврејски.

Шта се десило када је Христос издахнуо на Крсту?

Када је Господ испустио дух свој, завеса у храму се поцепала надвоје; земља се затресла, сунце помрачило; отворили су се гробови и оживели су неки мртви из околине Јерусалима. То значи да је и сама Христова смрт имала антисмртно и васкрситељно дејство и да је Христос на Велики петак својом смрћу победио смрт. А Христова душа сишла је тада у Ад, место где је Сатана држао у мраку душе упокојене од Адама и Еве до светог Јована Крститеља. Христос је проповедао тим душама радосну вест спасења разбио окове Пакла и избавио прародитеље Адама и Еву и све упокојене људске душе које су га примиле као свога Господа и Спаситеља. Сила Његовог Васкрсења потресла је Ад, земљу и небеса. Зато је Ускрс најрадоснији празник. Тада се поздрављамо: "Христос воскресе"! и отпоздрављамо: "Ваистину воскресе!"

Митрополит Амфилохије, Епископ Данило - Нема лепше вере од хришћанске