Хуманитарна акција у Перту

Хуманитарна акција под називом "Можеш и ти" одржана је 9. марта 2013. године у Спортском центру Мадингтон у Перту. Акција је имала за циљ прикупљање финанцијских средстава за Хуманитарну организацију Ана и Владе Дивац.

Од првог дана најаве ове хуманитарне акције у граду Перту осећала се посебна атмосфера која је свој врхунац достигла 9. марта доласком Влада Дивца и Његовог Преосвештенства г. Иринеја, Епископа Митрополије аустралијско-новозеландске. Добро испланирана и организована хуманитарна акција трајала је читавог дана. У жељи да акција буде што успешнија организатори су позвали све спортске представнике српских организација Западне Аустралије и све фолклорне групе које су више него одушевљено одазвале позиву. Спортско-културнао дешавања трајала су од 9 часова до касних поподневних сати. Гости и посетиоци ове хуманитарне акције могли су да уживају у спортским утакмицама (фудбал, баскет, боћање, карате...) а у поподневним сатима оджана је смотра фолклорних гурупа Западне Аустралије и фолклорне групе из Ђилонга.

У 19 часова пожела је презентација хуманитарне организације Ана и Владе Дивац. Током презентације приказана су два филма о Фондацији, а гости су се бираним режима обратили присутном народу. Владе Дивац је изнео суштину постојања ове фондације нагласивши да је његов лични циљ и циљ фондације да у што скоријем времену све избеглице и интерно расељена лица у Србији буду у својим домовима.

Епископ иринеј је описао присутном народу како је дошло до иницијативе да Хуманитарна Фондација Ане и Владе Дивац дође у Аустралију и која су била очекивања. Такође, владика Иринеј је изнео своје искуство о посети једној породици у Србији која је добила стан од Фондације Ане и Владе Дивац и позвао све присутне да свако на свој нажин помогне Хуманитарну Организацију Дивац.

Оно што је красило овај хуманитарни дан поред присуства цењених гостију јесте и велико присусво Срба из Перта и њихових пријатеља аустралијског порекла, а нарочито су дан улепшала дечица којих је тога дана било преко три стотине.

Битно је истаћи да су Срби Перта и овај пут послушали свог духовног оца, владику Иринеја, па је на овој хуманитарној акцији прикупњено 27.820 долара.

У недељу, 10. марта 2013. године, уз молитвено присуство великог броја српског православног народа владика Иринеј је служио свету архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Перту уз саслужење протојереја-ставрофора Милорада Соактара и архиђакона Силуана. Том приликом благословен је почетак радова на храму Свете Тројице. У парохијској сали, владика Иринеј похвалио је досадашње грађевинске радове у овој црквеној општини. Присутнима се овом приликом обратио и Владе Дивац. Овом приликом прикупљено је 4.000 долара за Хуманитарну фондацију Дивац.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска