Хуманитарни концерт "Зора-најлепше песме са Косова"

Велики народни оркестар "ЈЕКА" из Краљева одржаће 9. фебруара у Центру "Сава" хуманитарни концерт "Зора", на коме ће, заједно са истакнутим изводјачима традиционалне етно музике, извести најлепше песме са Косова и Метохије, најављено је данас на конференцији за новинаре. Ово је први концерт из циклуса "ЈЕКА (Јужнословенски етно као алтернатива)-Музика региона", који се одржава под покровитељством Народне канцеларије председника Србије.

Целокупан приход од продатих улазница и евентуалних покровитеља намењен је завршетку изградње Основне школе "Шарски одред" у Севцу, у општини Штрпце, коју похадја 440 ученика.

На концерту ће наступити Предраг-Цуне Гојковић, Бранкица Васић-Василиса, Васил Хаџиманов са својим бендом, Бора Дугић, Јелена Томашевић, Павле Аксентијевић и "Запис", ансамбли "Теодулија", "Бибер", "Дјурдјеви ступови", "Извор", "Гора" и други.

На бини Центра "Сава" биће три поставке ансамбала, који ће наизменично изводити познате и мање познате песме са Косова и Метохије. Централно место имаће оркестар "ЈЕКА", који предводи Александар Софронијевић, а остали ансамбли биће подељени по томе да ли користе традиционалне акустичне или електричне инструменте.

Концерт је, према речима организатора, замишљен као спој традиционалне народне музике и савремених инструмената, а изводјачи ће се потрудити да представе народну музику на модеран начин, уз учешће више младих солиста, што је и циљ пројекта "ЈЕКА".

Извор: Танјуг