ИД дигла у ваздух историјску цркву у Мосулу, убивши четворо деце

Према извештајима, милитанти Исламске државе убили су четворо деце пошто су уништили једну историјску хришћанску цркву у ирачком граду Мосулу.

Припадници тзв. Исламске државе познати су по томе што испирају мозак деци да би им се придружила, рекао је један представник УН за децу. Ова организација каже да милитантна фракција тражи да „створи нову генерацију присталица“  међу младим Сиријцима и Ирачанима.

Екстремистичка група је дигла у ваздух у среду цркву Пресвете Богородице Спаса, која је стајала у центру Мосула хиљадама година, према наводима курдистанског новинског портала Рудав.

Експлозија је убила и четворо деце која су у том тренутку била иза цркве, изјавио је за новинаре Саед Мамузини, портпарол мосулског огранка Курдистанске демократске партије.

Мосул, који је некад био дом хиљадама хришћана, сада је под окупацијом ИДИЛ од јуна 2014. године и сматра се главним упориштем за ову терористичку групу у региону. Чим је заузео град, ИДИЛ је издао наредбу да истера све хришћанске грађане и упутио ултиматум: или да пређу у ислам или да буду погубљени.

Град, престоница северне провинције Ниниве, имао је око 1.8 милиона становника у тренутку офанзиве ИДИЛ-а, али је 150.000 људи било приморано да напусте своје домове да не би пали под власт ове групе. Недавно рушење у Мосулу је последње у низу напада на хришћанско наслеђе, које џихадистичка група постепено уништава на Блиском истоку.

Десетине цркава и шитских џамија у Мосулу такође су разорене у току последњих годину дана од стране ове групе, укључујући и чувену џамију Хамо из 19. века и 1800 година стару асирску цркву, јер су деловале јеретички и представљале светогрђе.

У јуну је ИДИЛ претворио сиријску православну цркву Св. Јефрема, једну од највећих цркава у Мосулу, у џамију за групу „муџахедина“. Као знак намере да претворе ову верску грађевину у нешто друго, екстремисти су уклонили крст са куполе ове цркве и продали све предмете у цркви.

Извор: ОСР