Идући путем Истине упознајмо Отаџбину

Идући путем Истине упознајмо Отаџбину
Идући путем Истине упознајмо Отаџбину
Идући путем Истине упознајмо Отаџбину
Идући путем Истине упознајмо Отаџбину

Учесници Мобе 2012 посетили су манастир Троношу, град Лозницу, хидроцентралу на Дрини и Велики Зворник у Републици Српској.

Као Епископ западноевропски и аустралијски, имао сам прилику да двадесет година посећујем све парохије и многе домове наших Срба расутих по тим крајеивма света. Душа ме болела гледајући колико се родитељи труде да им се деца не изгубе и не одроде по тим бестрагијама: да не забораве свој матерњи језик, веру, обичаје и сећања на завичај својих предака. Тамо где се у овоме успело – осећа се светосавски дух као у Отаџбини“, беседио је Епископ шабачки Г. Лаврентије на Моби 2010 године.

Пратећи речи и идеју Преосвећеног Владике Лаврентија, свештенство са вероучитељима је и ове године, у оквиру Мобе, кренуло путевима светосавског духа, упознајући младе из дијаспоре са Отаџбином.

Први корак, у рано суботње јутро, у дану што га је Господ свима нама подарио, учињен је ка манастиру Троноша. Сестринство манастира са оцем Николајем са радошћу је примило младе госте. Из овог места, колевке наше писмености, окрепљујући се водом са чесме девет Југовића, млади су се упутили у Тршић где су се упознали са историјом овог краја и наше писмености.

Из Тршића млади су се упутили у Лозницу. Јереј Милош Петровић је пред храмом Покрова Пресвете Богородице дочекао госте и у срдачном разговору са њима, упознао их са историјатом овог места. Остаци устаничких утврђења из доба борбе против османлијског освајача сведочанства су о нашем слободарском народу који је вековима морао да брани своја огњишта.

Помоћник градоначелика општине Лозница г. Љубинко Ђокић поздравио је у порти храма госте рекавши: - Лозница је и ваша кућа, то је и сваки српски град, то је и Србија. Србија  треба да буде стожер окупљања нашег расејања. Без обзира из које земље долазите, који језик говорите и који пасош носите, важно је да научите језик ваших дедова и прадедова.

Сваки учесник је добио мајицу да пронесе име овог града кроз свет.

Трпезу љубави припремила је и организовала општина Лозница на Гучеву. Са Гучева, уз песму, као једно, радосни и пуна срца, уживајући у лепотама Србије, учесници су се спустили до реке Дрине.

Проф. Миодраг Лазић, председник Општине Мали Зворник, на обали Дрине је поздравио све учеснике Мобе 2012. И одавде је свако понео мајицу са грбом и именом града, у знак сећања на овај дирљив сусрет младих, са поруком да се не заборавимо и не делимо. Обилазећи хидроцентралу на Дрини, млади су стекли нова знања захваљујући домаћинима који су говорили о историјату хидроцентрале, сетивши се пострадалих током извођења радова и првом парастосу за пострадале након 50 година од изградње. Учесници Мобе 2012. пешице су прешли преко моста који поново носи име Краља Александра и спаја леву и десну обалу Дрине и два града, Мали и Велики Зворник. Пред спомеником пострадалим Србима крајем двадесетог века у Великом Зворнику учесници Мобе 2012 су се суочили са прошлошћу, садашњошћу, али и будућношћу. Не можемо и не смемо заборавити невине, који пружених руку ка Господу, узнесоше све сузе и муке, како стиховима и наш песник Јован Дучић наводи. Са леве стране овог споменика, Свети Сава је окупио све пострадале војнике, а са десне стране Света Петка (заштитница града) све цивиле. Парастос за 1008 пострадалих у последњем рату служили су свештеници из Зворника и са Сокола, уз учешће вероучитеља Епархије шабачке. У негдашњем седишту Зворничке митрополије налази се и храм Светог Јована Крститеља Претече, који ускоро пуни 200 година. Протојереј-ставрофор Видоје Лукић је упознао младе са историјатом ове цркве. У Дому омладине, у Великом Зворнику, приређен је дочек за учеснике Мобе 2012.

„Пре само дванаест година када је Епископ шабачки Г. Лаврентије наумио да покрене акцију која ће окупљати децу из свих крајева света, да би се та деца упознала са Отаџбином својих дедова и прадедова, са језиком, вером, традицијом, можда није ни сањао да ће само после пар година та акција заживети у овако великим размерама. И ове, дванаесте Мобе, ми посећујемо Републику Српску, град Зворник, доказујемо, као што смо то и пре неколико вечери чинили када смо у манастиру Светог Владике Николаја угостили фолклор из Власенице, да нити река Дрина, нити било шта друго, може раздвојити један народ, говорио је протојереј Зоран Ристивојевић, захваљујући се за указано гостопримство и организацију.

Испред града Зворника добродошлицу је пожело начелник општине Зоран Стевановић, представљајући младима колико је и општини Зворник и грађанима значајно што су део пројекта Моба. Његова порука, која важи и за сваког од нас, је да никада не забораве Отаџбину, без обзира где живе и да успостављене везе са Отаџбином одржавају како би оне трајно живеле.

Пуна су срца дечја, јер су много видели и о својој Отаџбини сазнали.

Зорица Зец