Игуман Хиландара поклонио кијевском храму копију чудотворне иконе

Болничном храму Светих бесребреника Козме и Дамјана при Националном институту за лијечење обољелих од рака МОЗ Украјина, 1. септембра 2017. године, предата је копија чудотворне иконе Мајке Божје Млекопитатељнице, саопштава „Тома“ у Украјини. Икону која је у Хиландару живописана на основу оригинала доставили су у Украјину представници обитељи.

-То је велика част и радост за нас. Икону су насликали светогорци специјално за наш храм, казао је настојатељ храма протојереј Јевгеније Милешкин. -То је невјероватан догађај зато што су исту такву икону послали у катедрални саборни храм у граду Мукачево Хустске епархије. Тамо ју је дочекала огромна литија као велику светињу. И ево исту такву светињу предали су нашој парохији и болници. И сада је наш задатак да принесемо свој духовни плод Пресветој Богородици.

Настојатељ и парохијани заједнице Светих бесребреника Козме и Дамјана више пута су посјећивали Свету Гору и молили се пред чудотворном иконом. Њихову жељу да имају исту такву икону прихватио је игуман Хиландара архимандрит Методије. За пола године икона је живописана и једна монах ју је пренио на дар кијевским поклоницима.

Икона Мајке Божје Млекопитатељница представља Пресвету Богородицу која храни  Младенца Христа. Икону је на Свету Гору донио у 13. вијеку оснивач Хиландара Свети Сава. Прије тога она се налазила у палестинском манастиру Преподобног Саве Освећеног. Сада се икона чува у Карејској келији Хиландара, при чему не стоји на лијевој страни царских двери, већ на десној, гдје се обично налазе иконе Спаситеља. По Уставу Светог  Саве, они који се ту подвизавају морају свакодневно једном прочитати читав Псалтир.

Извор: Митрополија црногорско-приморска