Игуман Ватопеда на Богословском факултету у Санкт Петербургу

Игуман Ватопеда на Богословском факултету у Санкт Петербургу

Игуман Манастира Ватопед, архимандрит Јефрем, говорио је у петак 21. октобра на Богословском факултету у Санкт Петербургу пред пуном двораном студената и професора. Игуман Старац Јефрем се на почетку свог говора обратио студентима и будућим свештеницима и рекао како морају бити достојани тог имена и службе.

Такође је поменуо важност прочишћења срца, просветљења ума и подвизавања. „Као што се Христос подвизавао у пустињу, тако и ми треба да живимо као у пустиња“ навео је између осталог Старац Јефрем.

Старац је напоменуо да је „Исус стварао и поучавао. Тако и студенти током свог живота прво морају стварати а тек после да се усуде да подучавају“. Затим је игуман Јефрем одговарао на питања попут: „Да ли страх од наших грешних мисли треба да нас одврати да приђемо Светом Причешћу у цркви“, на које је одговорио „Пред врата цркве дођосте а грешне помисли не остависте“…

Не треба да допустимо таквим мислима да нам овладају и да нас удаље од Светог Причешћа. Такође је говорио које су обавезе декана Богословског факултета али и које су обавезе игумана у манастиру, наглашавајући да игуман не треба да буде управник у манастиру. На питање да ли је образовање неопходно за монахе, Старац Јефрем је рекао: „Ако је неко стекао образовање пре одласка у манастир, добро је. Али није и неопходно. У манастиру ће стећи образовање које му је потребно“. На крају су се, према информацијама Ромфеа.гр, игуман Јефрем и декан Богословског факултета договорили да Манастир Ватопед сваке године угости 30 студената.

Извор: Митрополија црногорско-приморска