Иконе критских сликара у Хеленском фонду

У Хеленском фонду за културу (Кнеза Милоша 14, Београд) - отворена је изложба "Иконе критских сликара из Збирке Секулић" која траје до 16. јуна. На изложби је представљено 30 иконописа из ове чувене колекције.

Збирку која броји 165 икона српских, грчких и руских иконописаца сакупили су током друге и треће четвртине прошлог века колекционари Милан и Пава Секулић и поклонили је Београду, након чега је постала део Музеја града Београда.

Посебно је драгоцена колекција од око шездесет икона чији су аутори критски сликари и њихови следбеници. Она обухвата дела настала у широком временском распону од краја 15. до 19. века и представља најбољу збирку грчког иконописа коју се у Србији може видети на једном месту.

Међу изложеним иконама заступљена су дела најпознатијих критских иконописаца попут иконе Богородице Страсне, коју је насликао Андреја Рицо, или Светог Јована Претече, аутора Константина Зане. Лепотом и високим уметничким квалитетима издваја се и неколико икона са представама Богородице, Деисиса или појединих светитеља (изванредни примерак са представом Светог Ђорђа), које су извели именом непознати иконописци.