Иконе монахиња манастира Градац

Изложба икона насликаних у уметничком атељеу манастира Градац отворена у Дипломатском клубу. Новчана средства прикупљена од продаје биће утрошена за обнову конака тог манастира. Изложба отворена до 5. маја.

У Дипломатском клубу у Београду отворена је изложба икона насликаних у уметничком атељеу манастира Градац, задужбине српске краљице Јелене Анжујске. Поставка је уприличена на позив бившег отправника послова у америчкој амбасади у Београду Џенифер Браш.

Осим оданости православној вери и монашким заветима, градачко сестринство, баштини и културну и просветитељску улогу ктиторке краљице Јелене, која је из родне Француске донела и богато образовање и традицију западне културе.

Монахиње су у манастир Градац дошле из разних крајева Србије и Црне Горе. Највише их је из Београда и убрајају се у најобразованија сестринства Српске православне цркве.

Монахиње које иконопишу предводи игуманија Ефимија, која је, као и сестра Магдалина, магистар ликовних уметности, док је монахиња Екатарина магистар примењених уметности.

"Рад на икони је најсличнији молитви. Од почетка до краја битисати са тим светим", истиче игуманија Eфимија.

Осим класичних икона у техници јајчане темпере на дасци, које су радиле све три ауторке, игуманија Ефимија представила је и четрнаест икона урађених техником суви пастел на акварел папиру.

Изложба икона у Дипломатском клубу отворена је до 5. маја. Новчана средства прикупљена од продаје изложених уметнина намењена су обнови конака за посетиоце манастира Градац.

Извор: РТС