Иконе пред вратима цркве

Задарски парох, протојереј-ставрофор Петар Јовановић, нашао је пред вратима цркве Светог Илије три иконе и о томе информисао полицију.

"И раније сам пред вратима цркве проналазио иконе, разне сакралне предмете и вредне књиге", рекао је парох новинарима и додао да су овај пут, прекјуче, враћене иконе Христа, Богородице и Светог Василија Острошког.

"Најчешће су то уметнине украдене из цркава на задарском подручју, а претпостављам да их враћају баш они који су их и украли", рекао је Јовановић који је пре две године полицији пријавио и крађу иконе Светог Николе са зида цркве Светог Илије, која до данас није враћена.

Нису враћене ни три велике иконе на сребрном лиму украдене још током рата кад су врата цркве била стално отворена, док је две мање иконе Интерпол нашао у Трсту пре две године, после чега су враћене.

Јовановић није нагађао о мотиву враћања слика, али се нада да се ради о грижи савести, јер је реч о сакралној уметнини, а не немогућност налажења купца, јер је продаја, углавном, мотив крађе таквих предмета.

Јовановић је пре осам година пред вратима цркве нашао чак 36 мањих икона израђених на сребрном лиму. Догодило се и да му је пришла једна жена и вратила вредну, вековну књигу, рекавши му да ју је само чувала.

Парох је рекао да такве књиге имају вредност, како културну тако и материјалну, јер су колекционари понекад спремни за њих да издвоје велике паре, додајући да му није јасно ко је и зашто током рата из цркве украо књиге рођених, умрлих, крштених и венчаних јер оне немају материјалну вредност.

Недостатак књига Јовановићу представља велики проблем у ситуацијама кад верници затраже неки од тих докумената, па се нада да ће једног дана и те књиге наћи, па макар и пред вратима цркве.

Задарска полиција није коментарисала враћање икона, већ ће то учинити кад их прегледају стручњаци.

Задарски парох није једини коме враћају црквене предмете. И винковачки парох Предраг Азап је пре неколико година за рунду пића добио велики крст с торња тамошње срушене цркве који је нестао у рату, а пре пет година један мештанин Микановаца вратио му је три звона која су касније постављана на поново саграђену цркву.

Иконостас, иконе и јеванђеља из 18. века ипак му нису враћени.

Извор: www.rtv.rs