Илaрион: Надам се да ће турске власти у потпуности сачувати мозаике

У интервјуу за ТВ Росија-24 Високопреосвећени митроплит волоколамски Иларион изразио је чврсто мишљење да ће мозаици у саборној цркви Свете Софије (Божанске Премудрости) бити сачувани.

Е. Грачева: Несумњиво, главна вест је догађање око Свете Софије у Турској. Председник Руске Федерације Путин разговарао је телефоном с турским председником Ердоганом, и у том разговору Ердоган га је уверио да се хришћански мозаици неће дирати и да ће улаз у храм бити отворен за све хришћане. Имам питање: Зашто је Ердоган од свих светских лидера одлучио да о томе разговара са Путином?

Митрополит Иларион: Прво, колико се може судити по службеном саопштењу о разговору, тему Свете Софије није покренуо Ердоган, већ Путин. Мислим да то сведочи о забринутости која у Русији постоји не само на нивоу Цркве, већ и на нивоу државе, у вези са одлуком коју су донеле турске власти. Чињеница је да је за милионе православних хришћана широм света храм Свете Софије био и остаће храм. У овом случају, турске власти су занемариле вољу хришћанског света и узеле за основу мишљење које је настало у турско-муслиманској заједници.

Наравно, овај догађај је у читавом хришћанском свету схваћен као још један ударац хришћанству на фону прогона којима је хришћанство изложено у појединим деловима света, као што су Блиски исток и северна Африка. Након што је наш Патријарх дао изјаву, и Државна дума Руске Федерације дала је своју изјаву, а председник Руске Федерације се у разговору с турским председником Ердоганом такође дотакао ове теме и поделио забринутост коју је ова одлука изазвала у хришћанском свету.

Е. Грачева: Новинске агенције наводе да је Ердоган у овом разговору с Путином гарантовао да легендарни вековни хришћански мозаици неће бити уништени и премазани, већ ће бити само прекривени за време током трајања муслиманске молитве, односно доћи ће до одређеног компромиса. Занимљиво је да Ердоган није дао такве гаранције верским великодостојницима, већ их је дао Путину. Испада да Путин није покренуо ову тему у разговору, судбина мозаика била би нејасна.

Митрополит Иларион: Надам се да председник Ердоган односи према председнику Путину с поштовањем и да неће тек игнорисати његово мишљење. Надам се да ће овај разговор, између осталог, утицати и на одлуку која се тиче судбине хришћанских симбола и ових непроцењивих, чудесно преживелих мозаика.

Знате да када је Цариград пао под налетом Турака и када је први пут храм претворен у џамију, онда је готово сав мозаички украс овог храма уништен: једноставно је рушен чекићем, а негде је био прекривен малтером; можда није било довољно времена [да се сруши], или пак из неког другог разлога, али сигурно није сачуван да би био сачуван. Ликови су били премазани или погипсани, што би значило да нико никада неће видети ове мозаике. Међутим, они су чудесно преживели, и заиста постоје непроцењиви мозаици са уметничког становишта, и за све хришћане ово је највеће светилиште.

За нас православне хришћане црква Свете Софије у Цариграду исто је што и за католике катедрала Светог Петра у Риму, па с великом тугом доживљавамо и саму донету одлуку и чињеницу да у политичком свету практично нема никога осим председника Путина који би реаговао на овај догађај. Ипак, надамо се да ће обећања која је Ердоган дао Путину бити испуњена и да ће ови мозаици опстати. Они ће бити замрачени или прекривени завесама током муслиманских служби - надам се да ће нови власници овог храма то сами смислити. За нас је најважније да се ово хришћанско наслеђе сачува, да се му приступ обезбеди и да, упркос претварању - не по први пут - овог храма у џамију, хришћани имају слободан приступ храму и светињама које су сачували.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Р.Ракић)