Илиндански сабор на Вељој Гори

Поводом празника Св.Пророка Илије на Вељој Гори - Љешанска Нахија одржан је традиционални црквено-народни сабор. Сабор је почео Св.Литургијом коју су служили презвитер Ђуро Томовић, парох Љешански и презвитер Љубомир Јовановић, парох Добрско-метеришки уз учешће многобројног сабраног вјерног народа. На Св.Служби одговарао је хор Св.Саве из Подгорице.

Храм Св.Пророка Илије на Вељој Гори саградио је ровачки војвода Вуксан 1696.г. заједно са житељима села Градац и Парци. Храм је до сада обнављан 3 пута а освештавали су га Св.Петар Цетињски, Митрофан Бан и Митрополит Амфилохије Радовић.

После Св.Литургије Сабор је настављен заједничком трпезом љубави и пригодним културно-умјетничким програмом у којем су учествовали првак црногорског народног позоришта Гојко Бурзановић, пјесник Милорад Рашовић и народни гуслари из гусларског друштва „Мина Радовић".

У име домаћина села Буроња Сабор је поздравио Рајко Радусиновић, а пригодном бесједом у име Ровчана, домаћина славе наредне године обратио се г.Бранко Булатовић.

Сабору је присуствовао по 75 пут 85-годишњи Никола-Бело Марков Вучковић из Буроња.

Извор: Митрополија црногорско-приморска