Индијска влада дозволила изградњу руске цркве у Њу Делхију

Индијске власти ће ускоро издати дозволу Руској Православној Цркви, која светкује Божић 7. јануара, да обавља пастирску службу у овој земљи. Ова одлука је дошла у време када је Индија сведок ватрене расправе око тога да ли је прослава Божића 25. децембра случај „несразмерног утицаја Запада“, како извештава дневни лист Њу Индија Експрес.

Руска Православна Црква је затражила дозволу од индијских власти да сагради једну цркву у престоници како би одржавала богослужења, извештава Сандеј Стандард.

Предлог да се подигне црква у Делхију појавио се за време посете премијера Индије г. Манмохан Синга Русији, али никад није остварен из разлога што је руска власт срушила храм Међународног друштва за Кришнину свест (ISKCON), што је довело до протеста локалног становништва.

„Захтев да се сагради православна црква или у оквиру Руског културног центра у Њу Делхију или на Гои где има пуно руских грађана, почео је да се разматра када је изабрана нова власт у Индији. Током последњих шест месеци било је неколико посета руских православних свештеника.“

Један од представника Руске Православне Цркве рекао је Сандеј Стандарду да од 2002. служи Литургију у једној просторији Руске амбасаде. Број руских православних верника на Литургији повећао се многоструко. Зато је Црква одлучила да се обрати влади да јој омогући да се овде сагради црква.

Русија има једну од највећих амбасада у Њу Делхију, и по по броју дипломатског особља на другом је месту. Уз то има и екслузиван простор за културна дешавања – Руски центар науке и културе, у самом центру Њу Делхија, што је омогућило да се повећа број Руса који живе у овом граду.

Извор: Pravoslavie.ru