Институт Свeтих Мардарија и Севастијана - други део

Институт Свeтих Мардарија и Севастијана - други део
Институт Свeтих Мардарија и Севастијана - други део
Институт Свeтих Мардарија и Севастијана - други део
Институт Свeтих Мардарија и Севастијана - други део

После јутрења, у среду 24. фебруара 2016. године, почео је са радом други дан Института у Сан Дијегу са четвртом сесијом под називом "Етапе духовног живота".

Уводну реч у улози модератора је дао монах Силуан. Већ део јутарње сесије, отац Максимос (Констас) је провео читајући и тумачећи одабране текстове из дела Св. Максима, тачније, избор из његових Одговора Таласију. Након предавања су уследила питања и одговори што је покренуло живу дискусију. Дискусија је настављена после кратке паузе, а уследила је након појашњења учења о страстима у делима Светог Максима Исповедника.

После ручка и једног сата паузе поподневни разговори су почели петом сесијом под насловом ”Сазерцање (контемплација) пророде”, коју је као модератор отворио епископ Маким. Уследила је шеста сесија ”Сазерцања Светог Писма”. Током обе сесије архимандрит Максимос је читао и детаљно тумачио одабране одељке из Апорије 10 који говоре о назначеним темама. Коментари оца Максимоса на ове одељке су изазвали питања и дискусију која је трајала до касно поподне.

Након вечерњег богослужења и вечере, уследио је кратак програм гостију из парохије Светог Николаја у Индијанополису, а сви присутни су имали прилику да чују неколико народних традиционалних песама и песму која је посвећена Светом Мардарију Либертивилском. При крају дана, учесници су у великој сали имали прилику да наставе дискусију и добију коначне одговоре на своја питања.

Трећи дан Института је завршен са изванредним наступом вокалног ансамбла „Морава“ при парохији Светог Ђорђа у Сан Дијегу.

Институт Светих Мардарија и Севастијана - трећи дан

Трећи и последњи радни дан Института Светих Севастијана и Мардарија почео је са служењем свете архијерејске Литургије. Началствовао је Епископ западноамерички Максим уз саслужење домаћег свештенства, гостију из Источноамеричке, Средњезападноамеричке и Канадске епархије и свештенства из других православних јуриздикција.

Одмах после доручка уследила је седма сесија под насловом "Постати као Светитељи" а модератор на  овој сесији је био отац Никола Чеко. Архимандрит Максимос је наставио читање и тумачење текста из Апорија, после чега је уследила дискусија. Уследио је ручак и једночасовна пауза. На поподневној сесији, осмој по реду, модератор је био ђакон Марко Бојовић. Отац Максимос је, говорећи о веома тешком и дубоко смисаоном стилу који користи Свети Максим у својим делима, покушао да појасни његово учење цитирајући често дела Кападокијских и других Светих отаца. Својим импресивним познавањем дела Светог Максима, као и својим стручним и зналачким коментарима и тумачењима главних појмова из учења овог великог оца Цркве, отац Максимос (Констас) је оставио изузетан утисак на слушаоце.

После поподневне сесије, служено је вечерње уочи разника Светог Симеона Мироточивог, а уследила је вечера са презентацијом четири изузетне сорте вина из подрума манастира Тврдош. У вечерњој и последњој сесији последњег радног дана Института, гост-предавач отац Максимос је одржао предавање о животу Светог Максима Исповедника и његовом великом страдању за истину вере.

На затварању овогодишњег Института Светих Мардарија и Севастијана, у име свештеничког братства обратио се протојереј Добривоје Милуновић који је захвалио предавачу на изузетним предавањима, епископу Максиму на организацији овог веома потребног семинара и свим учесницима који су својим учешћем омогућили да Институт и ове године буде веома успешан. На крају, речима благодарности домаћинима, парохијском савету и верницима при храму Светог Ђорђа у Сан Дијегу, предвођени оцем Братиславом Кршићем и ђаконом Полом Жерменом, обратио се и епископ Максим, захваливши им, у име свих учесника, на изузетном гостопримству и љубазности. Такође, епископ Максим је захвалио предавачу, оцу Максимосу (Констасу), нагласивши да су учесници овог Института били заиста почаствовани приликом да три дана слушају и разговарају са једним изузетним познаваоцем дела Светог Максима Исповедника и који је својим широким образовањем и освртима на медицину, природне науке, археологију, филологију, философију и уметност успео на најбољи начин да представи дела Светог Максима и њихов значај у нашем свакодневном животу и духовном изграђивању.

Извор: Епархија западноамеричка