Интердисциплинарна настава на тему „Животиње“

Интердисциплинарна настава на тему „Животиње“
Интердисциплинарна настава на тему „Животиње“
Интердисциплинарна настава на тему „Животиње“
Интердисциплинарна настава на тему „Животиње“

Пројекат интердисциплинарне наставе на тему „Животиње“ - корелација предмета веронауке, српског језика, енглеског језика, математике, Света око нас, ликовног васпитања, техничког образовања, физичког васпитања и информатике у ОШ „Вук Караџић“ у Лозници још увек је у току.

Значај подухвата се огледа у томе да је предмет веронауке уткан у остале наставне предмете. Прилог о несвакидашњој активности ученика и њихових наставника, у коју је укључено и Друштво за заштиту животиња „Феникс“ из Београда, приказан је и на РТС-у у програму „Ово је Србија“.

У заједничком преглаштву учествују ученици свих разреда и наставници Сања Симић де Граф, Јелена Трипковић, Бранко Поповић, Миланка Васиљевић, Светлана Ђурић, Мирослав Секулић, Раденко Томић, Гордана Симић, Мирјана Ћосић, Слађана Живановић, уз несебичну помоћ помоћног радника Славка Тешмановића и, наравно, уз подршку директора школе Добре Андрића.

Као је започео пројекат? Вероучитељ Бранко Поповић је одржао низ занимљивих предавања везаних за животиње и њихову улогу и значај за човека и његово спасење кроз библијске приче. Наставница енглеског језика Сања Симић де Граф је на основу тога направила занимљиву интерактивну презентацију која је у себи садржала стрип из рајског врта, Нојеву барку са интерактивним вежбама вокабулара енглеског језика везаних за ову тему, које су укључивале и укрштене речи, асоцијације, корак по корак, вишеструки избор и слично.

У рад су укључени ученике седмог разреда који су били гости предавачи ученицима првог разреда. Так су ученици увођени у дискусију. Навоћени су позитивни и негативни примери животиња кроз Библију - на пример, негативан пример змија из рајскога врта, а позитиван пример змија коју је држао Мојсије. Указано је на то да смо сви позвани да се укрцамо у нашу спасоносну Нојеву барку која представља Цркву Христову и да је Бог желео такође да се животиње спасу и да нам је дао одговорност да се старамо о њима.

Уследила је поучна прича о Валаамовој магарици као и цртани филмови о судији Сампсону и пророку Данилу где се помињу лавови. Обрађена је символика Јагњета Божјега које се жртвује за људски род.

Свој допринос дали су и ученици првог разреда маскирајући се у животиње. Ученици млађих разреда ИО Зајача говорили су о занимљивостима везаним за животиње. На часовима ликовног васпитања правили су животиње од папира и лишћа, а затим изводили драмски текст на српском и на енглеском језику. Ученици четвртог разреда ИО Зајача урадили су занимљив пано – Граматика и вокабулар енглеског језика са животињама. Ученици седмог разреда израдили у школској радионици животиње од геометријских облика и поставили их на зид који су назвали Чаробна математичка шума“. Рад помаже да се израчунају површине сложених геометријских фигура (животиња) које су састављене од различитих геометријских облика: кругова, правоугаоника, квадрата и троуглова. У том смислу адаптиран је школски подрум у радионицу, при чему је ђацима и наставницима несебично помогао помоћни радник Славко Тешмановић.

На часовима техничког образовања ученицису се позабавили танграмом, а на часу информатије програмима у којима смо обрадили ту тему. На часу физичког васпитања ученици су радили врсте скокова који имају називе животиња. Током пројекта ученици седмог разреда бавили су се занимљивим теренским истраживањима - имали су две занимљиве анкете: једну о кућним љубимцима, а другу о проблему уличних, односно напуштеним животињама, прилог са једном баком о сирењу млека, прилог о дресури паса, занимљиве видео снимке са животињама у природи, на фарми, кућним љубимцима.

Ако Бог да, пројакет ће бити завршен онако како је и почео - веронауком. Планирано је да се пројекат оконча до Васкрса када ће ученици заблагодарити Господу учествујући на светој васкршњој Литургији.

Више слика и видео снимке можете видети на следећем линку https://osvukloznica.wordpress.com/aktivnosti/projektiunastavi/projekat-zivotinje/

Сања Симић де Граф