Интервју Њ.К.В. Принцезе Катарине дневном листу Глас јавности, 13. април 2008.

ПринцезаПринцеза Катарина Карађорђевић о хуманитарном раду и животу у Србији

ЉУБАВ ПРЕМА ДАРОВАЊУ ПОНЕЛА ИЗ ОЧЕВЕ КУЋЕ

Проблеми у земљи су бројни, али је Фондацији принцезе Катарине приоритет пружање помоћи бебама и деци донирањем опреме дечијим болницама, јер имамо највишу стопу смртности новорођенчади у Европи. Карађорђевићи помажу деци са срчаним обољењима и опремају нови операциони блок у дечјој клиници у Тиршовој

БЕОГРАД - Пре седам година престолонаследник Александар Карађорђевић и његова супруга принцеза Катарина дошли су да живе у Београд. Деценија хаоса, рата и економског пропадања довела је много људи, пре свега деце, старих и избеглица, у неподношљиву ситуацију, а Карађорђевићи су веровали и пре повратка у домовину да је ангажовање у хуманитарном раду и пружању помоћи онима којима је она потребна њихова најважнија обавеза. Принцеза Катарина се потпуно посветила хуманитарном раду и основала Фондацију са намером да помогне свима, без обзира на године, веру и етничку припадност.

- То је мој живот. Овај народ је уморан и обезглављен, а ја верујем да је моја дужност да му пружим подршку колико год могу. Највише ми у тим настојањима помаже снага коју добијам од Бога и подршка мојих пријатеља. Осим тога, веома сам упорна особа. Оно што започнем то и завршим и никада не ограничавам своје могућности - каже принцеза Катарина за Глас јавности. Она верује да њена нарав и посвећеност Србији и српском народу инспиришу добротворе из целог света да јој помогну.

Проблеми су бројни, али је Фондацији приоритет пружање помоћи бебама и деци донирањем опреме дечијим болницама, јер имамо највишу стопу смртности новорођенчади у Европи. Карађорђевићи такође помажу деци са срчаним обољењима и опремају нови операциони блок у дечјој клиници у Тиршовој.

- Ангажовали смо се и на оснивању палијативне заштите која код нас практично и не постоји. Када неко пати од тешке и неизлечиве болести, породица није у стању да се брине о њему на прави начин, а и у болници више не могу да помогну таквом болеснику. За такве људе мора постојати установа која је негде на "пола пута" између дома и клинике. Палијативно збрињавање ће породици и пацијенту пружити најбољу могућу негу, олакшати болове и патњу - каже принцеза.

Унапређење здравља жена је још један од пројеката Фондације, додаје она, јер Србија држи неславне рекорде у броју оболелих од рака дојке и рака грлића материце у Европи.

- Помажемо и избеглицама. Међутим, осим хуманитарне помоћи, овим људима је потребно пружити подршку, нарочито у проналажењу посла. Да би се стекли услови за то, потребно је да у Србију дођу инвеститори и да се отворе нова радна места. Инвестиције су једини сигуран пут да сви људи у Србији живе боље. Међутим - говори принцеза Катарина - за долазак капитала неопходно је обезбедити стабилну Владу. Да би пословни људи из целог света инвестирали, потребна је стабилност и конинуитет за које се залаже мој супруг. - Искрено се надам и молим се да ће наш народ коначно добити стабилну Владу која ће радити за народ и омогућити просперитет и бољу будућност за све.

Веома је забринуо и податак да само 11 одсто грађана наше земље има пасош.

- Како ће свет сазнати за нашу културу, наше предивне људе и било шта о нама ако они немају могућности да путују? Како ће српски народ упознати свет? Надам се да ће нова Влада то променити и дати нову наду свим овим предивним људима, успешнима научницима и спортистима, посвећеним докторима... - каже принцеза.

Осим велике љубави и разумевања које има за свој народ, принцеза Катарина би волела да људи овде не завиде једни другима и да се радују успеху свих својих сународника. Позитивна атмосфера, разумевање и љубав су, по њеном мишљењу, емоције које можемо поделити са мало труда.

- Љубав према даровању понела сам из куће. Моји родитељи, а посебно мајка, стално су говорили да само човек који даје може бити срећан и испуњен. Живот је кратак и зато морамо наћи снаге и времена да помажемо другима, како бисмо свом животу дали смисао. Свакој особи је понекад потребна помоћ, али како неко ко никада није пружио подршку другима може да се нада да ће добити утеху и помоћ када њему буде требало. Зато се морамо издићи изнад својих личних интереса и људима око себе пружити макар осмех и лепу реч. То не кошта ништа, а некада много значи - објашњава она.

Принцеза саветује да људи не треба да чекају да дођу до богатства да би нешто даровали и да тренутну ситуацију не користе као изговор како не би дали оно што би могли. Људи не треба да чекају благостање, добра и мирна времена да би били хумани. Стога, онај ко није спреман да подели када има мало, сасвим је сигурно да неће поклањати ни када буде имао пуно. Такве особе никада неће осетити бескрајну радост давања - закључује принцеза Катарина.

Поносна бака

Принцеза Катарина, поред три млада принца на која је изузетно поносна, има и двоје деце из првог брака. Недавно је по пети пут постала бака. Њена најстарија унука већ завршава колеџ. Сви су дивна деца која јој доносе много радости, а помисао на бебу чини је посебно срећном.

Труд за Србију

- Наши синови Петар, Филип и Александар воле своју земљу и њом се поносе. Током последњих 17 година, док су одрастали, гледали су наша настојања да учинимо нешто добро за Србију. Својевремено, када су још сви били мали и када смо живели у Лондону, давали су одвојене изјаве за једну телевизију. Када су их упитали о принцези Катарини сви су исто одговорили: "Принцеза Катарина по цео дан разговара телефоном и разне људе моли да помогну нашој земљи" - са осмехом каже принцеза.

Снежана Челић