Интервјуи

Митрополит Иларион: Амбиције Вартоломеја праве раскол у Православљу

Без обзира на садашње проблеме, надам се да до крајњег раскола у Православљу неће доћи и да ће јединство у нашој заједничкој православној породици бити обновљено. Али, то успостављање јединства је могуће само путем повратка строгом поштовању црквених канона.

У ексклузивном интервјуу за "Новости" митрополит Иларион, председник Одељења спољних црквених веза Московске Патријаршије, наглашава и да је прошле године СПЦ претрпела велики губитак: преминули су патријарх Иринеј и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који су били веома поштовани и у Русији.

Митрополит Порфирије: Изазова ће бити, али никада нећемо изгубити веру да је Бог с нама

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије од првог је дана с народом који је претрпео стравичне губитке после серије разорних земљотреса у Сиску, Глини и Петрињи, као и околним селима у Хрватској.

У овим тешким данима, још једном се, како каже, показало да трагедије спајају људе, а да Српска Православна Црква не гледа ко је које националности и вероисповести, већ свима нуди солидарност и љубав. У интервјуу за Kурир митрополит Порфирије каже да неће заборавити лица људи, а поготово деце, пуна страха и зебње, након што су за само неколико минута изгубили све што су имали. Ганула га је, истиче, брзина којом су реаговале институције из Србије да помогну угроженима.

РТРС: Божићни интервју са владиком Фотијем

Пресудан тренутак у историји спасења рода људског јесте догађај Богооваплоћења, Тајна Рођења Христа Господа. Да ли човек у својој рањивости и несавршености препознаје тај спасоносни пут на којем се срећу Бог и човек? Шта Господ кроз видљиве знакове поручује људима? Срби су Божић увек славили, и у радосна и у тешка времена. Где српски народ проналази снагу, са којег се извора напаја? Разговарамо са Његовим Преосвештенством Епископом зворничко-тузланским г. Фотијем. Уредница религијског програма Жана Вукосављевић. Снимак интервјуа је доступан овде.