“IOCC” послао нови контигент помоћи настрадалима у земљотресу у Краљеву

Годину дана након што је земљотрес у српском селу Витановцу порушио зидове њене куће и уништио њен једини извор топлоте, ова жена са еланом прикључује нови шпорет на дрва. Захваљјујући великодушном прилогу Митрополије аустралијско-новозеландске, IOCC (Међународно православно добротворно удружење) обезбедио је шпорете на дрва и дрва за 150 породица које се боре да обнове своје домове, оштећене у разорном земљотресу.

Балтимор, (IOCC) - Протекла година је била напорна за сељане који живе у Витановцу, селу у коме је био епицентар земљотреса јачине 5,4 степена рихтерове скале који је у новембру 2010. године погодио краљевски крај и иза себе оставио двоје мртвих и на десетине хиљада људи без крова над главом.
Пошто је зима на вратима а помоћ овом крају је још увек неопходна, Међународнo православнo добротворнo удружење (IOCC), кроз сталну подршку Српске Православне Митрополије aустралијско-новозеландске, испоручује преко потребну помоћ породицама које и даље тешко радe на реизградњи, оправци и новоизградњи својих домова и набавци ствари уништених у земљотресу.

Најновија достава укључује постељину, комплет пакете за бебе, јоргане и сличне ствари које су испоручене угроженим сеоским породицама које живе у и око Витановцa, селу неколико километара далеко од Краљева. Дистрибуцијa се обавља у сарадњи са Црвеним крстом Србијe. Кроз великодушну донацију Митрополије аустралијско-новозеландске СПЦ, IOCC је такође пролетос обезбедио пећи на дрва, као и сама дрва, за 150 породица, као и хигијенске пакете и пакете за личну негу који су намењени за старије грађане.

Његово Преосвештенство Г. Иринеј, Епископ митрополије aустралијско-новозеландске СПЦ, верује да je усмеравање помоћи на ове сеоске породице од посебне важности због чињенице да су села у овој области пуна и избеглицa из Босне и Херцеговине и Хрватске, као и као људи који су расељени са Косова.

"Ови људи су већ искусили губитак своје имовине, кућа и станова, неки чак и више пута, те су већ унапред у врло лошим условима и спадају у групу угрожених те не могу да обнове својa домаћинства без помоћи", каже владика Иринеј. "Ми се молимо да ће наши напори кроз IOCC донети макар мало утехe породицама које се и даље полако опорављају од ове катастрофе."

Највећа разарања у земљотресу 2010. забележенa су око Краљева, где је исти изазвао озбиљну штету на кућама, системима енергетског напајања, водоводу и канализацији, путевима и јавним установама од посебног значаја, попут болнице и школе. Први земљотрес прпраћен је са скоро 100 пропратних земљотреса у току такозваног смиривања тла, који су додатно оштетили већ угрожене и оштећене зграде.

Међународна православна добротворна агенција(IOCC) је основан 1992. године као званична добротворна агенција Сталне конференције канонских епископа у Америци (SCOBA) која је до сада спровела програме помоћи и развоја у више од 40 земаља широм света.

Како ви можете помоћи?

Ви можете помоћи жртвама катастрофа попут ове у Србији тако што ће те уплатити финансијски прилог IOCC-овом међународном фонду за хитне реакције који ће упутити прву и основну помоћ једнако као и дугорочну помоћ и подршку како би се најбоље и најефикасније могло помоћи онима којима је потребна. IOCC можете контактирати путем њиховог веб сајта www.iocc.org или преко особе задужене за контакте са јавношћу гђе Марије К. Тирни ( rtierney@iocc.org).

Извор: Митрополија аустралисјко-новозеландска