ИСИЛ ушао у асирски град у Сирији и уклонио крст са једне цркве

Два комбија, који су превозили двадесет наоружаних припадника ИСИЛ-а, ушли су јуче у асирски град Тел Хормизд у Хасаки, у Сирији, и војници  су натерали становнике да уклоне крст са звоника цркве. Град се налази на реци Кабур, у асирском делу Хасаке која обухвата тридесет и пет асирских села.

Према наводима становника Тел Хормизда, група ИСИЛ стигла је у 2 сата поподне и наредила становницима да уклоне крст. Вођа ове групе запретио је да ће дићи цркву у ваздух ако се не уклони крст. Становници нису могли да се бране и морали су да послушају наредбу.

Овај напад на Тел Хормизд се дешава четврти пут по реду. Три човека су отели припадници ИСИЛ-а у Хасаки у октобру 2014. године. Напади су се догодили и у другим асирским областима и на појединце. Асирци су били протерани из Ал-Тавре од стране Фронта Ал-Нусра.

Два Асирца су убијена у бомбашком нападу 22. јануара. У септембру 2013. Асирац Нинар Одишо убијен је у Ал-Таври само зато што је хришћанин.

ИСИЛ  такође уништава културно наслеђе Асираца у Сирији.  У мају 2014. ИСИЛ је уништио 3000 година старо асирско археолошко налазиште.

Стални напади на Асирце од стране исламских терористичких група у Сирији присиљавају Асирце да напуштају земљу.

извор: ОСР