Ископ посмртних остатака сурдуличких мученика из Првог светког рата

На старом сурдуличком гробљу у Доњем Романовцу у непосредној близини храма Светог Пантелејмона започело је ископавање посмртних остатака сурдуличких мученика из Првог светског рата. Почетком 2009. године, ово стратиште је случајно откривено приликом уређења једне породичне гробнице, а даљим истраживањем утврђено је да се ради о посмртним остацима стрељаних Срба из Сурдулице, врањског краја али и целе Србије које су убили бугарски окупатори у току Првог светског рата. Њихови посмртни остаци су били похрањени у Спомен костурници коју је свечано отворио Краљ Александар Карађорђевић са Краљицом Маријом 24. августа 1924. године, а освећење је извршио Његова Светост Патријарх српски Димитрије са више Архијереја Српске Православне Цркве.

Нажалост по окупацији у Другом светском рату, бугарски окупатори су поново 22. априла 1941. године демолирали Спомен костурницу, а фебруара 1943. године натерали су ђаке Грађанске школе у Сурдулици да скидају циглу по циглу и да сруше Спомен костурницу. Крипта је затрпана земљом, а кости су разбацане свугде унаоколо.

О каквим размерама злочина бугарских окупатора се ради најбоље говори чињеница да је број убијених Срба у Првом светском рату у Сурдулици био преко десет хиљада (према неким изворима више од петнаест хиљада Срба је убијено), тако да су бројна стратишта на којима се налазе земни остаци ових мученика.

На иницијативу Удружења ''Стара Сурдулица'' на челу са проф др Томом Радојчићем обновљена је Спомен костурница у периоду од 2004. до 2006. године и у њу ће бити похрањени посмртни остаци сурдуличких мученика.

Његово Преосвештенство Епископ врањски Господин Пахомије учинио је велики напор у сарадњи са Црквеном општином Сурдулица и општином Сурдулица да се пронађени посмртни остаци сурдуличких мученика врате тамо где су и почивали - у Спомен костурницу.

Прибављањем потребних сагласности: Министарства рада и социјалне политике, Сектора за борачку-инвалидску заштиту, Завода за запштиту споменика културе из Ниша, Републичког одбора савеза потомака ратника Србије, од 1912. до 1920. године, подружнице из Сурдулице, Одељење за урбанизам, стамбено-комуналне, грађевинске и имовинско-правне послове општинске управе општине Сурдулица дало је решење 16.10.2009. године којим је одобрен ископ наведених посмртних остатака. На основу ове документације, Министарство здравља Сектор за санитарни надзор одељења у Врању дало је решење 16.11.2009. године којим се утврђују услови за ископ посмртних остатака.

Црквена оштина Сурдулица закључила је 07.12.2009. године Уговор са ЈП ''Водовод'' из Сурдулице о ископу посмртних остатака сурдуличких мученика и истом се приступило 14. децембра 2009. године. Све предузете послове и радње, прати Завод за јавно здравље из Врања који предузима мере заштите приликом ископа посмртних остатака.

На поменутој локацији до сада су пронађени остаци вишестотина тела сурдуличких мученика који ће, по завршеном ископавању бити пренети у Спомен костурницу код Техничке школе у Сурдулици. Датум одржавања парастоса и преноса посмртних остатака сурдуличких мученика биће накнадно утврђени.

Извор: Епархија врањска