„Исламска држава“ погубила 21 Копта у Либији

Светски медији јављају да је Исламска држава управо погубила 21 коптског хришћанина, које су џихадисти похватали у Либији негде око Нове године. О овоме нема извештаја у египатским медијима, мада се верује изворима објављеним преко Твитера у којима се каже да „Исламска држава“ проводи погубљење коптских затвореника у области Триполија.

На првом снимску петорица мушкараца обучених у познате наранџасте комбинезоне клече док маскирани кољачи стоје иза њих с ножевима у рукама. На другим снимцима види се више људи у наранџастим комбинезонима поређаних у линији, са поруком на енглеском језику: „освета муслиманки које су злостављали коптски крсташи у Египту“ (наводно присиљавали су их у хришћанство).

После пада Муамера Гадафија Либија је гурнута у хаос, тако да је Исламска држава створила упориште у граду Дерни, и проширује своју власт све до Триполија и Бенгазија. Хришћани као национална мањина у Либији све више су изложени опасности, поготово на истоку земље, где су се радикални исламисти све више дограбили власти и прогоне и злостављају Копте.

Ови погубљени мушкарци, иначе из области Миније у централном Египту, киднаповани су у граду Сирти.

Извор: ОСР