Историјска посета патријарха Иринеја Хиландару

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетиће српску царску лавру манастир Хиландар, где ће на Ваведење Пресвете Богородице, поводом манастирске славе, началствовати светом архијерејском Литургијом.

Његова Светост г. Иринеј је, у својству Патријарха српског, већ посетио манастир Хиландар у октобру 2014. године. Ипак, за ову посету може се рећи да је од историјског значаја будући да ће патријарх Иринеј бити први поглавар Српске Православне Цркве који ће на манастирску славу, Ваведење Пресвете Богородице, служити свету архијерејску Литургију у српској царској лаври. У пратњи Патријарха српског биће Преосвећени Епископ шумадијски г. Јован.

Гости Хиландара су и министар просвете у Влади Републике Србије г. Младен Шарчевић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, председник Хиландарског лекарског друштва проф. др Радисав Шћепановић, представници осталих светогорских манастира, као и многобројни поклоници који су са разних страна пристигли у хиландарску обитељ.

Као и сваке године игуман Светог манастира Ватопеда, Високопреподбни архимандрит Јефрем, преузеће на један дан игуманско достојанство у Хиландару. По древном обичају који је установљен још од времена Светог Саве, због веома блиских веза између два манастира, игумани Ватопеда и Хиландара на дане манастирских слава (у Ватопеду je то празник Благовести) преузимају столовање у братској обитељи.

Извор: Радио Слово љубве, ТВ Храм, hilandar.org