Историјска посета: Први Српски Патријарх у Монтреалу

Његова Светост  Патријарх српски Г. Иринеј, администратор Епархије канадске, у четвртак, 18. jуна, посетио је град Монтреал. Том приликом Српски Патријарх посетио је Црквено-школску општину Свете Тројице.

Ово је први пут у историји Српске Православне Цркве и  Епархије канадске да поглавар наше Цркве посети град Монтреал и српску заједницу која живи на овим просторима Канаде од 1954. године.

Монтреалска црквено-школска општина састоји се од једне парохије са храмом посвећеним Светој Тројици. Храм је преуређена богомоља која је купљена од Презвитеријанске цркве. Црква је у потпуности оправослављена. Овај велелепни храм, препознатљиве протестантске архитектуре саграђен је 1901. године. Пројекат за израдњу потписао је чувени архитекта Едвард Максвел. Храм као и парохијски дом налази се у веома отменом крају и под заштитом је државе као објекат од културног значаја провинције Квебек.  

У пратњи Српског Патријарха био је Преосвећени Епископ источно-амерички Г. Митрофан, протојереј-ставрофор Василије Томић, архијерејски заменик Његове Светости и парох северно-торонтски и протођакон Дамјан Божић из Београда.

На међународном аеродрому у Монтреалу Његову Светост Патриијарха српског Г. Иринеја, дочекао је парох и старешина храма Свете Тројице протонамесник Ђорђе Цимеша заједно са дугогодишњим парохом монтреалског храма, крстоносним протом Живорадом Суботићем. Прота Суботић, пензионисани парох монтреалски данас опслужује мисионарску парохију у Шербруку, неких 150 километара источно од Монтреала. 

У парохијском дому Црквено-школске општине Свете Тројице у Монтреалу Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј, администратор Епархије канадске састао се са Њеном екселенциијом амбасадором Босне и Херцеговине у Отави, гђом Ковиљком Шпирић (Тонски запис: http://www.slovoljubve.com/vesti/izjava-g-dje-koviljke-spiric-ambasadorke-bih-u-kanadi).  и Његовом екселенцијом, амбасадором Републике Србије у Отави, гдином Михаилом Папазоглуом (Тонски запис: http://www.slovoljubve.com/vesti/izjava-g-dina-mihaila-papazoglua-ambasadora-republike-srbije-u-kanadi).  Разговор са високим представницима две државе протекао је у веома пријатној атмосфери. Српски Патријарх упознао је државне званичнике са новонасталом ситуацијом у Епархији канадској. Амбасадори су поред усмене подршке предали у писаној форми подршку тј обавештење за све државне институције у Канадским провинцијама којих се тиче одлука Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве.

За време своје канонске посете Монтреалу, Његова Светост Патријарх српски Г Иринеј састао се такође и са следећим архијерејима: Високопреосвећеним архиепископом канадским Г Иринејем из Америчке православне цркве и Преосвећеним епископом Г Јованом Касијаном, Епископом вичинским, викаром Високопреосвећеног архиепископа Г Николаја из Румунске православне цркве у Северној Америци.

На улазу у свети храм деца у народним ношњама су дочекала свога Патријарха, заједно са великим бројем православних свештеника из овог дела Канаде. Патријарх Иринеј, дочекан је како обичај налаже, са сољу и цвећем.

У препуном храму, надлежни парох и старешина храма Свете Тројице, протонамесник Ђорђе Цимеша и протођакон Дамјан Божић служили су вечерњу службу. За певницом су појали чланови хора монтреалске  Црквено-школске општине. Вечерње стихире појао је Епископ источно-амерички Г Митрофан, протојереј-ставрофор Василије Томић, архијерејски заменик и протојереј-ставрофор Живорад Суботић, пензионисани парох монтреалски, данас парох у Шербруку.

По завршетку службе, добродошлицу Његовој Светости упутио је старешина храма протонамесник Ђорђе Цимеша. (Тонски запис: http://www.slovoljubve.com/vesti/patrijarh-irinej-u-montrealu-iako-smo-daleko-mi-smo-u-duhu-u-crkvi-uvek-jedno).

Патријарх, видно радостан због великог броја присутних на дочеку, захвалио се на речима добродошлице и упутио пригодну беседу народу окупљеном у храму. (Тонски запис: http://www.slovoljubve.com/vesti/patrijarh-irinej-u-montrealu-iako-smo-daleko-mi-smo-u-duhu-u-crkvi-uvek-jedno).

Монтреалска црквено-школска општина основана је 9. децембра, 1954. године. Први храм у улици Де Булион, осветио је Епископ Стефан (Ластавица). Данашњи храм, који је купљен од Презвитеријанске цркве, купљен је 1976. године

Извор: www.istocnik.ca

Историјска посета: Први Српски Патријарх у Монтреалу
Историјска посета: Први Српски Патријарх у Монтреалу
Историјска посета: Први Српски Патријарх у Монтреалу
Историјска посета: Први Српски Патријарх у Монтреалу