Италијанска организација истражује последице бомбардовања

Представници италијанске невладине организације "Мост за.." допутовали су ове недеље у Београд како би истражили последице НАТО бомбардовања Србије 1999. и утицај осиромашеног уранијума на становништво десет година после напада.

Представници те организације, Алесандро ди Мео и Саманта Менгарели, разговараће са српским званичницима, очевицима и жртвама ваздушних напада Алијансе на Србију, а намеравају да обиђу неколико српских градова, највише погођених НАТО нападима, пре него што објаве званични извештај о последицама бомбардовања, јавила је италијанска агенција АКИ.

Италијански медији објавили су да је да је Алијанса приликом бомбардовања Србије 1999. користила осиромашени уранијум, као и да је 45 италијанских војника који су службовали у мисији Кфора на Косову и Метохији, после бомбардовања умрло, док их је 515 оболело од канцера.

Ди Мео је рекао да међународна заједница затвара очи пред овим проблемом, јер је употреба осиромашеног уранијума забрањена.

"Ипак, десет година после бомбардовања, свет има право да зна шта се заиста догодило и какве је последице оставило", нагласио је Де Мело.

Менгарелијева је рекла да је истина о жртвама међу војницима у Италији почела да избија на површину пошто се број умрлих и оболелих војника који су служили у Кфору нагло повећао.

"Цивилне жртве се потпуно игноришу, а ми желимо да осветлимо овај проблем", нагласила је Менгарелијева.

Италијански представници навели су и податак који је објавио бивши српски министар за екологију Миодраг Никчевић, да је Србија деконтаминирала пет области највише угрожених осиромашеним уранијумом, док је на Косову и Метохији остало још 113 таквих локација.

Никчевић је додао и да чак ни деконтаминиране области нису потпуно безбедне, јер се у њима сваког часа могу наћи неексплодиране бомбе или мине.

Де Мело је рекао и да етнички Албанци на Косову можда јесу добили независност, али да ће, упркос томе, у годинама које долазе, највероватније сносити последице НАТО бомбардовања.

Извор: Епархија рашко-призренска, Танјуг